Categorieën

Service

Van Emden - vandaag op WK-tijdrit - stopt als 'beroeps'

Van Emden - vandaag op WK-tijdrit - stopt als 'beroeps'
Sport

Van Emden - vandaag op WK-tijdrit - stopt als 'beroeps'

  • Redactie
  • 11-08-2023
  • Sport
Van Emden - vandaag op WK-tijdrit - stopt als 'beroeps'

Foto: archief


WIELRENNEN - Jos van Emden stopt na dit seizoen als profwielrenner. Dat liet de Schiedammer op het Wereldkampioenschap in Glasgow weten aan het ANP. Vandaag dingt de 38-jarige wielrenner mee naar de individuele tijdrittitel. 

Van Emden was eerder deze week onderdeel van het Nederlands team dat in de wedstrijd voor gemengde teams - samen met Tim van Dijke, Daan Hoole, Riejanne Markus,  Shirin van Anrooij en Loes Adegeest zevende, op dik anderhalf minuut van winnaar Zwitserland.

Van Emden is regerend Nederlands kampioen tijdrijden. Zijn mooiste winst was wellicht nog de afsluitende tijdrit in de Giro 2017, die werd gewonnen door Tom Dumoulin. In de straten van Milaan, met eindpunt op het Domplein troefde hij niet alleen zijn Nederlandse concurrent, maar alle andere renners af.

De Schiedammer, in dienst van Jumbo-Visma, reed reed in totaal elf keer de Giro, twee keer de Tour en één keer de Vuelta. Van Emden werd drie keer Nederlands kampioen tijdrijden en hij zegevierde in 2019 in de prestigieuze Chrono des Nations in Frankrijk. Hij was zeventien jaar beroepsrenner. "Ik ben heel trots op alles wat ik bereikt heb en blij met het leven dat ik tot nu toe heb mogen leven", aldus Van Emden tegen het ANP. "Voor mij was het een groot avontuur, waar ik iedere dag van genoten heb. Tijdens mijn carrière zijn de sport, deze ploeg en ik als renner enorm geëvolueerd. Ik heb er echt van genoten om zo professioneel met mijn sport bezig te kunnen zijn. Tegelijkertijd ben ik het plezier op de fiets nooit verloren: de liefde voor de sport, de fiets en het avontuur hebben altijd voorop gestaan. Voor mij voelt het nu alsof ik op mijn 38e mijn jeugd afsluit."