Categorieën

Service

Van Stigt Thans blijft ongeslagen

Van Stigt Thans blijft ongeslagen
Sport

Van Stigt Thans blijft ongeslagen

  • Redactie
  • 03-10-2021
  • Sport
Van Stigt Thans blijft ongeslagen

Frits Luteijn won van grootmeester Jos Stokkel; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans won de topper in de damcompetitie tegen Huissen. Het werd 'een pak slaag': 12-8.

Tijdens de tweede ronde van de nationale damcompetitie werden de bokken van de schapen gescheiden. Alle topclubs op twee na hebben nu puntverlies geleden. VST is een van die twee.

Huissen speelt al weer jaren met bijna hetzelfde team. Diverse grootmeesters van eigen kweek plus de supergrootmeesters Baliakin en Valneris. De scherpte is er een beetje vanaf, aldus de waarnemers. Jasper Lemmen ging ten onder tegen de sterkste speler van VST, Vadim Virny. Hij werd het slachtoffer van een simpele combinatie, die ogenschijnlijk helemaal niet goed kon zijn. Kennelijk niet gecheckt. Een speler van dat niveau doet normaliter zetcontrole op alle mogelijke wendingen, voordat hij een zet uitvoert. Zeker als je tegen een wolf zit als Vadim Virny. Hij kwam na de eerste stukje van de slagwending in een noodlottige tempodwang terecht en kon direct opgeven.

Frits Luteijn, waarover dit jaar serieus de discussie ontstond of hij nog wel in het eerste hoorde, staat inmiddels op de eerste plaats van de nationale topscoorderslijst. Er zijn na twee ronden drie spelers met een honderdprocentscore. Luteijn staat na de overwinning op grootmeester Jos Stokkel eenzaam op de eerste plek, vanwege zijn lage eigen rating en hoge tegenstanderrating. Stokkel ging de strijd in onder het motto, dat hij de zwakste speler van Schiedam wel eventjes van het bord zou spelen. Hij ging iets te voortvarend te werk en moest om het vege lijf te redden een roemloze terugtocht nemen. Daarna beet hij helemaal niet meer van zich af. Kennelijk weinig oefening met slechte standen. Hij ging er vanaf met een soort mat in drie. De andere partijen eindigden in remise.

Opvallend in deze competitie is dat tal van verenigingen niet spelen met hun sterkste team. Hijken trad zaterdag aan zonder Harm Wiersma en Auke Scholma. Dat ging maar net goed. Culemborg ging ten onder, omdat ze Ebbo de Jong moesten opstellen en Pieter Steijlen aan bord 1 een offday had. Bij Wageningen loopt het ook niet lekker. Na de nederlaag in de eerste ronde tegen VST, werd nu met wereldkampioen Schwarzman erbij een schamele 10-10 geboekt tegen Frýlan. Beide 1500+ spelers, Schwarzman en Groenendijk, kwamen niet verder dan remise.

De outsider voor de landstitel DEZ verloor verrassend met 11-9 van degradatiekandidaat Arnhem. Landskampioen Hijken trad voor de eerste maal aan na de eerste ronde vrij te zijn geweest. Met een kleine 11-9 overwinning op Witte van Moort maakte het geen overtuigende indruk. Wel overtuigend is het optreden van de nieuwe topclub Damlust uit Gouda. Ze boekten hun tweede ruime overwinning ten koste van de reserves van VST.