Categorie├źn

Service

Van Stigt Thans doet goede zaken

Van Stigt Thans doet goede zaken
Sport

Van Stigt Thans doet goede zaken

  • Redactie
  • 02-10-2022
  • Sport
Van Stigt Thans doet goede zaken

De eerste vijf borden van Hijken-VST; foto: VST


DAMMEN - Damvereniging Van Stigt Thans deed goede zaken tijdens de tweede ronde van de nationale competitie. Directe concurrent Hijken werd in Drente met 13-7 resoluut van het bord gezet. Concurrent Huissen struikelde met 10-10 over Arnhem. Degradatiekandidaat Hoogeveen gaat op bordpunten verrassend aan de leiding in de competitie.

De 13-7 overwinning tegen Hijken mag verrassend genoemd worden. Veel wordt bepaald door 'hoe het zit', legt Frits Luteijn namens VST uit. "Pas bij het oproepen van de spelers weet je wie er tegen elkaar zullen komen." Beide supergrootmeesters Gantwarg en Virny zaten op een sterke hoofdklasser. Beiden giganten waren zeer gemotiveerd, want de eerste wedstrijd was het niet gelukt. Nu was het al kort na de opening duidelijk, dat de hoofdklassers een zware dag zouden hebben. Ze hielden nog stand tot het late middenspel, maar toen stonden twee echte Schiedamse winstpartijen op het scorebord.

Het was niet duidelijk, waar Hijken deze achterstand kon goedmaken. Vooral omdat nog andere spelers zwaar onder druk stonden. De jeugdspeler Mateo Boxum, eigenlijk nog wat te jong voor dit geweld, werd na een uitstekende opening verrast door een schitterend strategisch offer van Anton van Berkel. Niemand weet of het correct was. Een schijnbaar verloren stelling van de Schiedammer werd daarmee omgetoverd in een zwaar belegerde vesting voor de jeugdspeler. Stoïcijns verdedigde Boxum zijn stand, maar ging in het eindspel alsnog ten onder.

Bij een stand van 10-4 voor Schiedam wist Ron Heusdens met een gelukje in een goed eindspel internationaal grootmeester Hans Jansen te verschalken. Daarna waren er nog twee partijen, die gespeeld werden voor de statistiek. Frits Luteijn had een uitstekende partij gespeeld. Hij bereikte een kansrijk eindspel. Het hing erom of het gewonnen of remise was. Hij speelde op het beslissende ogenblik de verkeerde vrijpion en moest berusten in remise. Emre Hageman was ondertussen aan het vechten voor lijfsbehoud tegen internationaal grootmeester Martin Dolfing. Hij miste een remise in het late middenspel en een in het vroeg eindspel. Daarna vocht hij twee uur lang met bewonderenswaardige vechtlust door, maar moest alsnog in een nederlaag berusten.