Categorieƫn

Service

Van Stigt Thans wint ook laatste wedstrijd seizoen

Van Stigt Thans wint ook laatste wedstrijd seizoen
Sport

Van Stigt Thans wint ook laatste wedstrijd seizoen

  • Redactie/VST
  • 03-03-2024
  • Sport
Van Stigt Thans wint ook laatste wedstrijd seizoen

Anton van Berkel in het midden pakte binnen tien zetten een volle schijf; foto: VST


DAMMEN - Tijdens de laatste ronde van de nationale damcompetitie waren vooraf alle kaarten al geschud. Nieuwe landskampioen Huissen haalde ten overvloede met 18-2 uit tegen Arnhem. Van Stigt Thans won met 12-8 van concurrent Hijken. In de degradatiezone kwam Hoogeveen onverwachts nog in de nacompetitie terecht door een verrassende nederlaag tegen het reeds rechtstreeks gedegradeerde Dammers van het Oosten.

Het was gisteren geen eenvoudige wedstrijd van Schiedam tegen Hijken. Ondanks het ontbreken van de grootmeesters Roel Boomstra en Wouter Sipma opende de oosterlingen de score met een simpel zetje van jeugdspeler Matheo Boxum tegen Damine Aligna. De laatste vergat de zetcontrole en liep in een soort Coup Royal. Alles was op slag van het bord af. Een overeenkomstig (omgekeerd) incident deed zich voor in de partij van Anton van Berkel tegen Kevin Machtelink. De Belg vergat zetcontrole en was na tien zetten al een schijf kwijt. Daarmee was de stand in de wedstrijd weer gelijk.

Langdurig ging het in de wedstrijd op het scherp van de snede. Beslissend bleek de overwinning van Arjan van Leeuwen tegen internationaal grootmeester Auke Scholma. Deze laatste speelt weinig remises. Altijd gaat het bord in vuur en vlam. Of het nu correct is of niet. Als je rustig blijft, dan krijg je als tegenstander fraaie kansen. In een bizarre positie miste de speler van Hijken een verrassende finesse en kon direct opgeven. Vermoedelijk was de stand bij gebrek aan alternatieven door deze finesse reeds in alle varianten verloren.

De laatste overwinning kwam tot stand in de partij Leo Faber - Thomy Mbongo. De speler uit Kameroen, die al jaren voor Schiedam uitkomt, zette zijn tegenstander zwaar onder druk in een klassieke positie. Ter voorkoming van compleet vastlopen besloot de speler van Hijken tot een grote afwikkeling en een soort hardloopwedstrijd naar dam. De tegenstander verzuimde daarin de beste verdediging. Mbongo was daardoor het eerst op dam en liet niet meer los. In een buitengewoon ingewikkeld vier om twee eindspel pakte hij na vier uur spelen het 12e punt van de wedstrijd.

Tijdens de laatste ronde was de stand aan de top van de competitie reeds grotendeels bepaald. Naast Huissen als kampioen en Schiedam als nummer twee was Wageningen ongeacht de uitslag van de wedstrijd al nummer drie. Nogal onprofessioneel verloren ze van het in degradatienood verkerende DIOS. In de degradatiezone was het spannender. Bijna iedereen behalve de top drie was nog in degradatienood. Dit jaar geldt een versterkte degradatie. De nummers 11 en 12 degraderen direct. De nummers 9 en 10 mogen herkampen met de kampioenen van beide hoofdklassen om twee plaatsen in de ereklasse. Het tweede van Schiedam is zoals al langer werd verwacht puntloos onderaan geƫindigd en degradeert rechtstreeks naar de hoofdklasse.