Categorie├źn

Service

Veel kinderen in Schiedam geboren in eenoudergezin

Veel kinderen in Schiedam geboren in eenoudergezin
Nieuws

Veel kinderen in Schiedam geboren in eenoudergezin

  • Redactie
  • 26-12-2018
  • Nieuws
Veel kinderen in Schiedam geboren in eenoudergezin

Noa Noëmi was de eerste nieuwe Schiedamse baby van 2016


SCHIEDAM - Ruim een op de vijf kinderen wordt in Schiedam in een eenoudergezin geboren.


Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht bij gelegenheid van Kerstmis de achtergrond van kinderen die geboren worden. In 2017 werden in Nederland 15 duizend baby’s geboren uit een alleenstaande moeder. Dat is een op de elf van alle levendgeboren kinderen.

In 2010 was dat nog dat ruim 7,5 procent en in 2000 ging het om zes procent. In 2010 kwam 58 procent van de pasgeboren baby’s terecht in een huishouden van een gehuwd paar en dat is in 2017 gedaald naar 55 procent. 

Het percentage kinderen dat ter wereld komt door een moeder zonder partner is in Schiedam het op een na hoogste van alle Nederlandse gemeenten. De 20,2 procent wordt alleen overtroffen door Rotterdam, waar 20,8 procent van de kinderen wordt geboren uit een alleenstaande moeder. Het CBS verklaart die hoge percentages met name uit de grote gemeenschappen uit de Antillen, Aruba en Suriname in deze steden. Daar komen eenoudergezinnen veel vaker voor.

In Vlaardingen is het percentage kinderen uit eenoudergezinnen 17,5, in Midden-Delfland 3,4 procent, in Amsterdam 15,9 procent, in Den Haag zestien procent.

Het verschilt per gemeente hoe vaak moeders van pasgeboren kinderen getrouwd zijn, aldus het CBS. In Urk en Staphorst was dit bij meer dan 95 procent van de moeders het geval. In Heerlen, Boxmeer en Rijnwaarden ligt dit percentage rond de 40. In Schiedam had 52,6 procent van de levendgeboren kinderen in 2017 een getrouwde moeder.