Categorieën

Service

Veertien maanden cel voor Schiedammer die ouderen oplicht

Veertien maanden cel voor Schiedammer die ouderen oplicht
Nieuws

Veertien maanden cel voor Schiedammer die ouderen oplicht

  • Cerberus
  • 14-10-2021
  • Nieuws
Veertien maanden cel voor Schiedammer die ouderen oplicht

DEN HAAG - De 22-jarige F.M. uit Schiedam is veroordeeld tot een celstraf van veertien maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, vanwege bankpasfraude waarvan oudere mensen het slachtoffer werden.

Ze kregen een telefoontje van een nep-medewerkster van de ING, die hen vertelde dat ze hun pinpas met de bijbehorende pincode moesten meegeven aan een koerier van de bank. Vervolgens kwam M. bij de oudjes aan de deur, om de passen op te halen.

Hij zou er op verschillende plekken mee gepind hebben. Een ouder echtpaar raakte maar liefst veertienduizend euro kwijt. Een ander slachtoffer, een 72-jarige vrouw, ging voor vierduizend euro het schip in. Bij een tachtigjarige man werd 1200 euro van de rekening gehaald.

De politie kwam M. op het spoor doordat zijn auto, een Kia Picanto, in de buurt van de pinautomaten was gezien. Toen agenten zijn woning binnenvielen, vonden ze er duizenden euro’s aan contant geld, bankpassen, creditcards, 45 mobiele telefoons, en luxeartikelen. 

F.M. wilde twee weken geleden, tijdens de zitting bij de Haagse rechtbank niet veel kwijt. Hij werd er ook van beschuldigd dat hij aanwezig was bij de beroving van een man van diens bankpas in Noordwijk. Dat gebeurde bij supermarkt Lidl, onder dreiging van een mes. Tijdens de zitting waren camerabeelden te zien van M. die met de geroofde pinpas van de man later geld opnam in Rotterdam en Schiedam. De verdachte bekende dat hij daarop te zien was.

De rechtbank neemt hem vooral de bankpasfraude kwalijk. “De verdachte heeft de slachtoffers op leeftijd geld afhandig gemaakt”, zei de rechter
vandaag bij de uitspraak. “Hij dacht daarbij alleen maar aan zijn eigen financieel gewin.”

Volgens zijn advocaat moest M. vrijgesproken worden van de bankpasfraude. De slachtoffers gaven immers totaal verschillende signalementen van de koerier die de pinpassen kwam ophalen. “De ene zegt dat hij zwart was, de ander dat hij blank was”, zei de advocaat op de zitting. De rechtbank vindt dat er wel degelijk voldoende bewijs is tegen de Schiedammer. De man was duidelijk te zien op camerabeelden, zo
oordeelde de rechter vandaag.

De Schiedammer moet, naast de veertien maanden cel voor de bankpasfraude, ook nog vier weken jeugddetentie uitzitten vanwege verboden wapenbezit. Die straf was hem eerder alleen als voorwaardelijke straf opgelegd. De door de rechtbank uitgesproken straf komt overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie.