Categorieën

Service

Verbod zakmesjes criminaliseert de welwillende burgerij

Verbod zakmesjes criminaliseert de welwillende burgerij
Wonen

Verbod zakmesjes criminaliseert de welwillende burgerij

  • Han van der Horst
  • 28-01-2020
  • Wonen
Verbod zakmesjes criminaliseert de welwillende burgerij

Foto van de messen die vrijdag bij een actie van de politie werden aangetroffen; foto: politie


COLUMN - De gemeente Schiedam heeft een nieuwe stap gezet in het proces naar verdere criminalisering van de oppassende burgerij. Wie een zakmes bij zich draagt om een touwtje door te snijden of om met een van de vele hulpstukken zijn nagels te knippen, loopt nu kans op een strafblad. En dan, zo weet de wijkagent, krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag en dat levert de nodige problemen op om werk te vinden. Nou dan snijd je bij zo´n misdadiger met een Victorinox op zak in ieder geval wat af: de mogelijkheid om voortaan nog een eerlijke boterham te verdienen... Knap gedaan.

Verleden week hield de politie een preventieve fouilleringsactie. Ze achtte de oogst niet misselijk en liet trots foto´s verspreiden van het in beslag genomen wapentuig: twee aardappelschilmesjes, gewone zakmessen die je op de markt kunt krijgen en gereedschap. Zie dit artikel.

Wie dat bij zich heeft, moet dus gestraft worden en hopelijk brodeloos gemaakt. Want het zijn tegenwoordig steekwapens.

Dat zijn ze overigens niet in de zin van de Wet op de Wapens en Munitie. De verstandige wetgevers in Den Haag hebben precies omschreven wat je op dit gebied niet mag bezitten:
‘stiletto’s, valmessen en vlindermessen;
2°. andere opvouwbare messen, indien:
a. het lemmet meer dan een snijkant heeft; of
b. de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is;’

Volgens de Schiedamse bestuurderen was dat echter niet genoeg. Zij hebben in een Algemene Politie Verordening, die per 1 januari 2020 van kracht is, alles verboden wat ook maar enigszins op een lemmet lijkt. Zo word je strafbaar als je bij warm weer tijdens de barbecue in het Beatrixpark een appeltje schilt, zoals het raadslid Dogukan Ergin dit weekend opmerkte.

De dienstdoende agenten brachten daar tegenin dat je ook met een heel klein mesje grote schade aan kan richten. Allicht. Met een hamer ook, een schroevendraaier en een kettingzaag. Of een hockeystick. Of een wandelstok. Je moet eens weten hoe die mensen in elektrische scooters onverhoeds uit zouden kunnen halen met de stok die zij maar al te vaak in een soort paraplubak achter de rugleuning meevoeren. Hoe zit het eigenlijk met scheermesjes? De Peaky Blinders gezien? Of met een schaar in je handtas omdat je op weg bent naar de textielcursus?

Alle gekheid op een stokje. Deze uitbreiding van de Schiedamse politieverordening zal geen bijdrage leveren aan de veiligheid op straat. Wat wel zal gebeuren is het volgende: dat zich van geen kwaad bewuste, welwillende burgers in moeilijkheden worden gebracht en dat het vertrouwen in de effectiviteit van de politie gezien deze prioriteitsstelling verder afneemt. En dat het onderbemande korps nog minder tijd overhoudt om achter werkelijke misdrijven aan te gaan.

Denk ook niet dat het gelijkstellen van een vlindermes aan een klein zakmesje zal leiden tot meer schrik, integendeel: als een vlindermes net zo erg is als een schillertje, dan zal het met dat vlindermes ook wel meevallen. Je bagatelliseert zo het dragen van echte steekwapens zoals die in de Wet op de Wapens en Munitie omschreven worden.

Ook stellen geraadpleegde agenten dat er nu geen onduidelijkheid meer is over wat mag en wat niet mag. Dat is een vreemd argument. De wet op wapens en munitie is volstrekt eenduidig, zoals hierboven te zien is.

De gemeenteraad heeft kennelijk niet goed opgelet toen dit ongetwijfeld goedbedoelde maar in zijn werking hoogst contraproductieve artikel van de APV werd goedgekeurd. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het moet toch mogelijk zijn dit artikel weer in te trekken of op een zodanige wijze te herzien dat het daadwerkelijk aan zijn doel beantwoordt? Dat is nu niet het geval.