Categorie├źn

Service

Verbouwing Rijksmonument Nieuwe Haven stilgelegd

Verbouwing Rijksmonument Nieuwe Haven stilgelegd
Wonen

Verbouwing Rijksmonument Nieuwe Haven stilgelegd

  • Redactie
  • 30-11-2021
  • Wonen
Verbouwing Rijksmonument Nieuwe Haven stilgelegd

Het bewuste pand aan de Nieuwe Haven; foto: Erfgoedvereniging Heemschut


SCHIEDAM - Naar aanleiding van een melding van een van de leden van Erfgoedvereniging Heemschut uit Schiedam heeft de vereniging via de gemeente de verbouwing van een pand aan de Nieuwe Haven 149 laten stilleggen. De gemeente was er naar zeggen van Heemschut 'zelf heel snel bij en heeft onmiddellijk actie ondernomen'.

Het Rijksmonument aan de Nieuwe Haven dateert uit 1860 en werd gebouwd als zogenoemde branderswoning. Het pand wordt gekenmerkt door symmetrische opzet met dito statig en origineel interieur. De laatste vijftig jaar was er een notaris in gevestigd, die alle oorspronkelijke elementen heeft gekoesterd.

Na verkoop voor bijna één miljoen euro aan een projectontwikkelaar uit Heiloo werd een vergunningstraject ingezet voor het opsplitsen in twee wooneenheden. Ondanks 'duidelijke adviezen en een strikte vergunningverlening', meldt Heemschut, startte de eigenaar met 'rigoureuze sloop'. Daarmee zijn de unieke keuken, stucplafonds, wanden en andere elementen verdwenen.

Met het stilleggen van de verbouwing treedt een fikse vertraging op voor de eigenaar. In kaart wordt gebracht wat verdwenen is en hoe deze elementen weer kunnen worden teruggebracht, zegt Heemschut. De vereniging overweegt aangifte te doen van moedwillige vernieling.