Categorieën

Service

Achttienjarige verdacht van plaatsen explosieven Koolhovenstraat

Achttienjarige verdacht van plaatsen explosieven Koolhovenstraat
112

Achttienjarige verdacht van plaatsen explosieven Koolhovenstraat

  • Redactie
  • 01-11-2023
  • 112
Achttienjarige verdacht van plaatsen explosieven Koolhovenstraat

Politie-onderzoek na de aanslag op 21 juni; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - Een jongeman uit Spijkenisse wordt ervan verdacht de dader te zijn van een aanslag gericht op een garagebedrijf in de Koolhovenstraat in de ’s-Gravenlandsepolder. In de nacht van 20 op 21 juni ging daar tegen de gevel een explosief af. Die zorgde voor schade aan de voordeur; brand brak er niet uit.

Niet alleen in Schiedam sloeg hij toe: de achttienjarige Spijkenisser wordt door de politie in verband gebracht met nog elf aanslagen door middel van explosieven, in nog zeven gemeenten, verdeeld door het land.

Volgens de Rotterdamse politie werd nog niet eerder een verdachte gekoppeld aan een dergelijk aantal aanslagen. “We zien regelmatig verdachten die we kunnen linken aan drie, vier verschillende aanslagen”, vertelt Niek Wenning, binnen de politie teamleider van het speciale samenwerkingsverband op het thema Excessief Geweld. Daaronder vallen zowel de explosies die de regio het afgelopen jaar teisteren, als schietincidenten. “We zagen in het verleden ook wel eens verdachten die we aan zes, zeven of zelfs acht aanslagen konden koppelen, maar twaalf… dat is tot nu toe het record.”

De Spijkenisser kwam in beeld van de politie na de ontploffing van een explosief dat door een open raam een woning in de Jensiusstraat in werd gegooid. De bewoner was daarin aanwezig en slaagde er niet in voor de ontploffing de kamer uit te rennen. Toch bleef zij ongedeerd. Een dag later werd dezelfde woning in het Oude Noorden van Rotterdam beschoten.

“Voor het onderzoek bezochten we het huis aan de Jensiusstraat na de explosie en brand die daarna gewoed heeft”, vertelt de rechercheur. “Dat huis was compleet verwoest. Alle spullen van die mensen. Maar vooral wat het doet met het gevoel van slachtoffers. Die impact is enorm. We spreken slachtoffers van wie niet alleen het huis, maar daarna heel hun leven overhoop ligt. Voor die mensen doen we dit. En omdat met deze aanhoudingen we hopelijk ook nieuwe aanslagen kunnen voorkomen.” 

Het onderzoek naar deze zaak kwam terecht bij de recherche van district Rotterdam-Oost. “In de nacht zelf wordt door de collega’s uit de nacht het sporenonderzoek gedaan, een eerste buurtonderzoek, eerste getuigenverhoren en een eerste zoekslag naar camerabeelden”, aldus Wenning. “Daarna pakken wij de zaak vanuit de recherche over.” Met ‘een combinatie van opsporingsmiddelen’ kwam het onderzoek uit bij de achttienjarige Spijkenisser. Hij werd op 27 juli aangehouden.

Het nadere onderzoek brengt de rechercheurs ook bij twee medeverdachten. Een achttienjarige en een negentienjarige, allebei eveneens uit Spijkenisse. De achttienjarige man wordt op 4 augustus aangehouden en wordt verdacht van negen van de twaalf aanslagen waarbij de man die als eerste werd aangehouden, betrokken was. De negentienjarige man uit Spijkenisse wordt op 6 oktober aangehouden en wordt verdacht van zes van de twaalf aanslagen. Of daar ook de actie in de Koolhovenstraat bij zit, is niet bekend. Er komt nog een vierde verdachte in beeld, maar die bleek inmiddels al in hechtenis te zitten.

Bij de aanslag op het pand aan de Koolhovenstraat zag een getuige drie mannen wegrennen. 

In de nacht van 29 op 30 augustus was hetzelfde bedrijf nogmaals slachtoffer van een aanslag.

Inmiddels deed de politie Rotterdam alleen dit jaar al bijna honderdveertig aanhoudingen voor excessief geweld. “We kampen helaas met veel excessief geweld in onze regio. Maar gelukkig boeken we ook veel resultaat.” Behalve de honderdveertig aanhoudingen lopen er nog de nodige onderzoeken die volgens Wenning tot aanhoudingen gaan leiden. 

“Aanhoudingen zijn vaak ook het resultaat van hulp van burgers.”, vertelt hij. “Soms op heterdaad omdat burgers snel een verdachte situatie melden. Soms snel na een aanslag omdat mensen ons een goed signalement geven of de juiste vluchtrichting wijzen. En soms omdat we beelden van een verdachte tonen in een opsporingsprogramma en mensen een tip geven.”

De politie is op zoek naar de opdrachtgevers achter het excessieve geweld. “Het plegen van aanslagen is in de Rotterdamse regio een populair bijbaantje. Keer op keer worden jonge verdachten opgepakt die in opdracht voor een paar honderd euro cobra’s (zwaar vuurwerk, red.) - soms samen met wasbenzine - hebben aangestoken. Vaker werden zij gelinkt aan meerdere adressen, waarbij het de ene keer om hetzelfde conflict ging maar de andere keer een aanslagenmakelaar simpelweg dezelfde bommenleggers had ingeschakeld."

Niet alleen de kans dat je gepakt wordt is volgens Wenning groot: ook de straffen die geëist en uitgesproken worden zijn hoog. “De man die is veroordeeld voor de aanslagen op de Allard Piersonstraat en Woelwijksestraat kreeg vorige week dertig maanden cel. Dit soort aanslagen worden vaak gepleegd voor een paar honderd euro, maar er staan flinke gevangenisstraffen op het spel.” Zo kreeg een twintigjarige Capellenaar voor een beschieting en een mislukte bomaanslag afgelopen zomer nog 3,5 jaar cel, waarvan tien voorwaardelijk, opgelegd. 

De drie verdachten die in beeld kwamen na het onderzoek naar de Jensiusstraat moeten zich nog voor de rechter verantwoorden. De proformazittingen zijn half november gepland.