Categorieën

Service

Verkoop shortseaterminal levert ruim 42 miljoen op

Verkoop shortseaterminal levert ruim 42 miljoen op
Nieuws

Verkoop shortseaterminal levert ruim 42 miljoen op

  • Redactie
  • 12-03-2023
  • Nieuws

ROTTERDAM - De Rotterdam Shortsea Terminals (RST) aan de Eemhaven leverde de voormalig eigenaar Steinweg Handelsveem netto 42,6 miljoen euro op. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2021 dat recent werd gedeponeerd, zo meldt Nieuwsblad Transport.

De terminal, waar containers worden overgeslagen van en naar schepen binnen Europa, werd in dat jaar verkocht aan het Britse Blue Ocean Capital en het Amerikaanse Crestline Investors. Steinweg kon een boekwinst van 17,3 miljoen euro bijschrijven op de verkoop.

RST biedt zogenaamde shortsea overslag, van en naar schepen die bestemmingen als het Verenigde Koninkrijk en Ierland, Scandinavië en Spanje/Portugal. Het maakt zo mede de 'mainport-functie' van Rotterdam mogelijk; containers vanuit het Verre Oosten of de Verenigde Staten en elders op de wereld, vaak op enorme schepen, worden dan in Rotterdam afgezet en doorvervoerd op kleinere schepen naar genoemde eindbestemmingen.

De activiteiten op de terminal zijn verlieslatend.

Verder meldt de directie in het jaarverslag een boekwinst van 56,9 miljoen euro te hebben behaald op de verkoop ‘van twee locaties in Nederland’. Steinweg Handelsveem geeft verder geen uitleg op die deal, maar waarschijnlijk gaat het hier om oude warehouses in de Rotterdamse haven.

"De verkoop in 2021 van de Rotterdamse shortseaterminal volgde op de eerdere liquidatie in 2020 van het overslagbedrijf Uniport in de Waalhaven na jaren van verlies", aldus het vakblad.

Steinweg Handelsveem heeft zich met die sluiting en desinvesteringen grotendeels teruggetrokken uit de Rotterdamse containeroverslag en legt zich weer bijna geheel toe op de opslag van non ferro-commodities zoals koffie, cacao, chemicaliën en aluminium.