Categorieën

Service

Vier dagen uitverkoop bij Het Goed - verhuizing nabij

Vier dagen uitverkoop bij Het Goed - verhuizing nabij
Winkelen

Vier dagen uitverkoop bij Het Goed - verhuizing nabij

  • Redactie
  • 18-04-2023
  • Winkelen
Vier dagen uitverkoop bij Het Goed - verhuizing nabij

Nog genoeg te doen voor Het Goed aan de Fokkerstraat open gaat; foto's: Ted Konings


SCHIEDAM - Nog vijftien nachtjes slapen: dan gaat de nieuwe Het Goed open. Het Circulair Ambachtscentrum komt in wat de meeste Schiedammers nog kennen als het drive-in testcentrum van de GGD toen de Coronapandemie woekerde. De oude vestiging houdt komende week uitverkoop.

Op Fokkerstraat 510 wordt nu al, uiteraard, druk gewerkt om de grotere kringloopwinkel voordien gereed te krijgen. Er komt 1580 vierkante meter winkelruimte beschikbaar, vertelde Bas Boerman, manager van deze vestiging van Het Goed, vanmiddag tijdens een rondgang door het complex. Waar behalve de kringloopwinkel ook een naaiatelier, een fietsenmaker en een (demontage)werkplaats komen, maar dat volgt pas na de zomer. Sowieso lijkt het nog alle hens aan dek om op woensdag 3 mei om tien uur alles gereed te hebben voor een feestelijke opening.

Nu al stromen de afgedankte-maar-een-nieuw-leven gegunde artikelen binnen; de inname van spullen door Het Goed aan de Calandstraat is gestopt. Mensen kunnen nu al hun te klein geworden jurk, kinderachtig geworden speelgoed of uitgelezen boeken kwijt op de Fokkerstraat. Iedere dag zijn er volgens Boerman (centraal wijzend op een van de foto's hieronder) zo'n tachtig 'gunners' die dat doen. Bij de inname, geheel links op het terrein, zijn de eerste kwartiermakers al aanwezig om die goederen in te nemen en uit te zoeken.

De winkel van Het Goed aan 's-Gravelandseweg is nog wel open, maar sluit op Koningsdag. Vanaf aanstaande maandag gaat de boel daar in de uitverkoop. Alles mag weg met vijftig procent korting.

Nicole Cup, procesmanager Afval van de gemeente Schiedam, en Pally Leijs, projectmanager van Irado, (links en rechts op de foto met het drietal hieronder) lieten zich vanmiddag ook rondleiden op wat het Circulair Ambachtscentrum moet worden en maakten duidelijk dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Leijs: "We denken dat we met het ambachtcentrum veel meer mensen kunnen bereiken dan wat we nu doen." En met een groter bereik - de tijdgeest helpt mee - krijgen meer producten uit de stad een tweede leven, krijgen mensen met weinig financiële mogelijkheden toch een steuntje in de rug ('al zie ik ook mensen in hun Tesla voorrijden', aldus Boerman), worden verwerkingskosten van afval vermeden en uiteindelijk de toevoer naar de vuilverbranding en daarmee het milieubeslag verkleind. 

Een van de middelen daartoe is het hergebruik van bouwmaterialen: planken, tegels, deuren, noem maar op. Een kansrijke nu nog afvalstroom die in de nabije toekomst echt een 'grondstof' kan worden, omdat materialen worden hergebruikt. Op Fokkerstraat 510 is daar meer ruimte toe, zodat particulieren en bedrijven in de nabije toekomst ook goedkoop aan hun klusspullen kunnen komen. Wat dat betreft zal ook de directe verbinding met Irado die na de zomer zal worden gecreëerd, zijn nut gaan bewijzen. Leijs ziet een systeem voor zich waarbij personeel van Het Goed bij de direct aanpalende milieustraat van Irado de bruikbare spullen uit de afvalstroom gaat houden; die spullen zouden dan eenvoudig en snel 'binnendoor' naar de demontagewerkplaats moeten kunnen gaan voor verdere verwerking. 

Maar goed, dat is allemaal toekomstmuziek. Eerst maar eens buffelen voor de verhuizing naar het nieuwe onderkomen dat overigens ook aan behoorlijke duurzaamheidseisen voldoet. Op termijn moeten er ook zonnepanelen op het pand komen, dat door de gemeente Schiedam voor honderd jaar in erfpacht is gegeven aan Irado. Of de panelen er komen hangt vooral af van de draagkracht van het dak, aldus Leijs.

Zie ook dit artikel over het nieuwe Circulair Ambachtscentrum.

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →