Categorieën

Service

Werk maken van hergebruik; ambachtscentrum komt eraan

Werk maken van hergebruik; ambachtscentrum komt eraan
Winkelen

Werk maken van hergebruik; ambachtscentrum komt eraan

  • Redactie
  • 11-02-2023
  • Winkelen
Werk maken van hergebruik; ambachtscentrum komt eraan

Bas Boerman, bedrijfsleider van Het Goed: "De nieuwe vestiging zal meer een ontmoetingsplek worden, een plek met meer beleving ook voor de klant”


SCHIEDAM - Over een maandje of drie moet het Circulair Ambachtscentrum in de ’s-Gravelandsepolder realiteit zijn.

Dat stelt Bas Boerman, regio-bedrijfsleider van Het Goed. Dat is de partij die het ambachtscentrum gaat organiseren en uitbaten. “We hopen eind april, begin mei”, stelt Boerman over de geplande openingsdatum, als hij zijn enthousiasme over het Circulair Ambachtscentrum Schiedam niet onder stoelen of banken steekt.

Dat centrum komt aan de Fokkerstraat 510, in het pand waarin de GGD tijdens de Coronacrisis Schiedammers op het virus testte. Het is een pand van de gemeente Schiedam, dat zal worden aangekocht door buurman Irado en van dat bedrijf zal worden gehuurd door Het Goed.

Het kringloopbedrijf zal het huidige onderkomen aan de ’s-Gravelandseweg - en Calandstraat, voor wie vooral gewend is afgedankte spullen te brengen - vervangen. Dat pand is behoorlijk ‘op’, moeilijk te verwarmen en kent zeker achter de coulissen een onlogische indeling, reden waarom Boerman blij is te kunnen gaan verhuizen. Ook een prettige verbetering: veel meer parkeerplaatsen bij het nieuwe onderkomen.

Maar voor dat betrokken kan worden moet er zo nog het een en ander gebeuren. “Ons verbouwingsteam staat in de startblokken.” Het Goed kent als ‘winkelketen’ met 31 vestigingen een - extern - ingespeeld team dat de presentatie- en verwerkruimten in den lande goed in kan richten, ‘in de kleuren’ van Het Goed. “Het wordt er fris en eigentijds en veel overzichtelijker.” Maar paars blijft wel dé kleur van Het Goed. De bestaande entree zal worden aangepast, er worden twee keukens geplaatst - met al het bijbehorende leidingwerk - stellingen, presentatiewanden en een kassablok moet er komen. Toch: “Binnen twee weken hebben ze dat gepiept”, aldus Boerman.

Belangrijk ander pluspunt van de verhuizing: het winkeloppervlak wordt flink groter. Nu 1150 vierkante meter, wordt 1600 vierkante meter. Daarin zal ook een koffiehoek komen, bescheiden, met zo’n achttien zitplaatsen.

Zoals het nieuwe onderkomen ook nieuwe partners betekent voor Het Goed. Boerman cs zijn in gesprek met een ‘professionele fietsenmaker’ die de fietswerkplaats vorm gaat geven en uitbaten. En er komen meer nieuwe voorzieningen, het wordt tenslotte geen kringloopwinkel maar een ‘circulair ambachtscentrum’: aan de Fokkerstraat komt ook een naaiatelier, een testplein en een demontageplaats. Het geheel wordt erop gericht spullen die binnenkomen te kunnen verkopen, al dan niet na een reparatie. Als dat er niet meer blijkt in te zitten, is het een kwestie van demonteren en gescheiden afvoeren om zo verwerkt en als grondstof opnieuw gebruikt te kunnen worden, aldus de regio-bedrijfsleider, die behalve ‘Schiedam’ ook de vestigingen in Vlaardingen, Capelle aan den IJssel en Gorinchem onder zijn hoede heeft. De demontageplaats komt in een van de ruimtes voor de hal, 180 vierkante meter groot.

Het nieuwe onderkomen kent een entresol, en dat komt mooi van pas. Dat is de plek waar het naaiatelier komt. “Dat wordt een plek waar mensen kunnen zien hoe er gewerkt wordt, waar het makkelijk is mensen in te passen.” Het atelier moet een plek worden om weer ervaring met de arbeidsmarkt op te doen, te reïntegreren. “Waar leer-werktrajecten kunnen worden gedaan, die mensen weer arbeidsritme geeft, bekendheid met de Nederlandse taal, denk aan vluchtelingen.” Onder sommige groepen vluchtelingen zit veel kennis en kunde achter het naaimachine, of ‘met de hand’. De tweehonderd klanten die Het Goed nu dagelijks over de vloer krijgt zorgen voor de levendigheid en kunnen ook hun vragen kwijt. “Het zal meer een ontmoetingsplek worden, een plek met meer beleving ook voor de klant.”

Het Goed is nu al ‘werkgever’ van mensen die een dagbesteding zoeken, bijvoorbeeld via Pameijer, van leerlingen in het beroepsonderwijs en ook van mensen die via de reclassering komen. In het ambachtscentrum zal dat aantal groeien. Ook mensen terug in het arbeidsproces via Stroomopwaarts, bijvoorbeeld. En scholieren van het Albeda College, voor in de horeca of in het logistieke deel. “Dagelijks hebben we al wel zo’n vijftien, twintig mensen op die manier aan het werk.” Dat zullen er in het ambachtscentrum nog beduidend meer worden.

Het Goed Schiedam

Fokkerstraat 510, Schiedam

Meer over Het Goed Schiedam →