Categorieën

Service

Vlaardingen komt - alsnog - over de brug voor giro 555

Vlaardingen komt - alsnog - over de brug voor giro 555
Nieuws

Vlaardingen komt - alsnog - over de brug voor giro 555

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 17-02-2023
  • Nieuws
Vlaardingen komt - alsnog - over de brug voor giro 555

VLAARDINGEN - B&W van Vlaardingen heeft besloten om 75.000 euro aan Giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties te doneren om daarmee slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen. Dat maakte het college bekend voorafgaand aan de grote televisie-inzamelingsactie. "We sluiten ons aan bij de roep van de VNG en de andere gemeenten die ook die bijdrage geven'', aldus het college.

Opvallend! Afgelopen week werd in de gemeenteraad door oppositiepartijen Denk, SP, PvdA, Heel de Stad en BVV al een motie ingediend om als gemeente over de brug te komen maar die motie kreeg onvoldoende steun. Er werd enkel een motie aangenomen om de communicatiekanalen van de gemeente in te zetten om hulp aan Giro 555 te promoten en welwillend om te gaan met steunverzoeken van organisaties uit Vlaardingen die hulp bieden. Daarop zijn de burgemeester en een aantal collegeleden samen met verschillende Turkse verenigingen, moskeeën, ondernemers en vrijwilligers in gesprek gegaan.

Burgemeester Bert Wijbenga: "We zijn de afgelopen week in nauw contact gekomen met de mensen die vanuit Vlaardingen dagelijks aan de slag zijn om noodhulp in het rampgebied op gang te brengen. We hebben een aantal keer live mee kunnen kijken wat er in die gebieden gebeurt, hoe vreselijk de omstandigheden zijn en hoe de noodhulp van nu daar aan bijdraagt. Met iedere dag is steeds en nog duidelijker geworden hoe groot de ramp is. We ondersteunen met raad, daad en capaciteit; en we zien dat er ook dringend behoefte is aan geld. Daarom nu óók financiële ondersteuning. We doen een eenmalige bijdrage, en blijven betrokken bij de gemeenschap die zich hier mee bezig houdt. We hebben ook met eigen ogen gezien hoe zesduizend Syrische en Turkse Vlaardingers wakker liggen en zich vreselijk zorgen maken over wat er daar speelt. Met deze mensen hebben we in de afgelopen dagen een band opgebouwd die waardevol is voor ons en voor de stad.”

Buurgemeenten Maassluis en Schiedam besloten kort na de ramp al een euro per inwoner te doneren.