Categorieën

Service

Vliegveld verwerkt evenveel passagiers als voor Corona

Vliegveld verwerkt evenveel passagiers als voor Corona
Nieuws

Vliegveld verwerkt evenveel passagiers als voor Corona

  • Redactie
  • 09-01-2023
  • Nieuws
Vliegveld verwerkt evenveel passagiers als voor Corona

SCHIEDAM - De passagiersaantallen op de Rotterdamse luchthaven zijn terug op het niveau van voor de Coronapandemie.

Door gebruik te maken van slots die in de eerste Coronamaanden van afgelopen jaar niet werden gebruikt, is het vliegveldmanagement erin geslaagd in het hele kalenderjaar praktisch net zo veel passagiers naar hun bestemming te helpen als in 2019 (het laatste jaar voor de pandemie).

“In de eerste maanden van 2022 speelde Corona nog wel een grote rol en was er nauwelijks vliegverkeer”, zo constateert een woordvoerster van het vliegveld. Door de ongebruikte slots uit de winterperiode door te schuiven naar de zomermaanden konden verschillende luchtvaartmaatschappijen in die periode extra vluchten uitvoeren. “Daar waar normaliter de vliegtuigbewegingen gelijkmatiger over het jaar verspreid zijn, ontstond er nu een grotere piek in de zomermaanden.” Ook de problemen op Schiphol speelden daar allicht in mee.

Het vliegveld kijkt terug op een ‘operationeel goed verlopen jaar’, ondanks personeelstekorten. “De passagierstevredenheid bleef hoog en alle passagiers zijn tijdig door de processen gegaan om hun vlucht te halen.”

In totaal reisden in 2022 2.112.679 passagiers van en naar ‘Zestienhoven’. Dat betekent een stijging van 180 procent ten opzicht van het voorgaande jaar, dat werd geteisterd door Corona. Ten opzichte van 2019 betekent het een bescheiden stijging van 0,8 procent. 

Het aantal vliegtuigbewegingen van het commerciële verkeer kwam in 2022 uit op 15.772, hetgeen 156 procent meer is dan in 2021. Dit is vijf procent minder dan in 2019, toen waren er 16.683 vliegtuigbewegingen in dit segment.

De groei kwam met name van uitbreiding van het aantal bestemmingen dat vanaf ‘Rotterdam’ is aan te doen. In 2022 waren dat er 57, tegen 36 in 2021 en 48 in 2019.

Ook de traumahelikopter zorgde voor extra bewegingen op het vliegveld. Met het Mobiel Medisch Team werden afgelopen jaar 5.951 vliegtuigbewegingen op de luchthaven gemaakt. “Dit is een toename van elf procent ten opzichte van 2021 en twintig procent ten opzichte van 2019. Met name in de nacht is de traumahelikopter vaker opgeroepen.” De oorzaak hiervan is niet bekend bij de luchthaven.

Naast een goede operatie heeft de luchthaven naar eigen zeggen in 2022 ‘mooie stappen gezet in verduurzaming’. Zo wordt er geen diesel meer gebruikt en wordt alle grondoperatie uitgevoerd met fossielvrije brandstof HVO100.