Categorieën

Service

Volgend weekend gratis uit en voor niks 

Volgend weekend gratis uit en voor niks 
Uit

Volgend weekend gratis uit en voor niks 

  • Han van der Horst
  • 04-09-2022
  • Uit
Volgend weekend gratis uit en voor niks 

COLUMN - Volgend weekend kunnen de Schiedammers gratis en voor niks uit, als ze zin hebben met medeneming van kinderen en kleinkinderen. Twee dagen lang kunnen ze terecht in een kleine veertig monumenten, die dan hun deuren openen voor bezoekers van buiten. Zo kom je op plekken waar je van je leven nooit kwam, ook al ben je in Schiedam geboren en getogen.

Over het algemeen zijn de monumenten open van twaalf uur in de middag tot vijf uur. Sommige houden op zondag hun deuren dicht. Alle informatie daarover staat in een folder die bij het I-Punt verkrijgbaar is. Wacht, je hoeft er niet eens voor naar de stad. Je kunt het hier downloaden op je computer. Ga ook naar de Insta https://www.instagram.com/p/ChWnkEYD2f6/ vol prachtige foto´s. 

Ik weet het: ik preek voor eigen parochie. Als voorzitter van het Comité Open Monumentendagen maak ik uiteraard reclame voor wat er allemaal aan ouds en moois te zien is in onze gemeente. Toch is het – eerlijk waar – niet allemaal voor eigen eer en glorie. Die eer en glorie hoort thuis bij de eigenaars en de beheerders van de monumenten, die net als in eerdere jaren, zo enthousiast meewerken en toch maar de deur openzetten voor iedereen die een kijkje wil nemen. Dat is hoe dan ook een behoorlijke inbreuk op hun privacy. Het vergt ook veel tijd en aandacht. Toch doen al die mensen dat met liefde en overtuiging. Daarom is alle eer en glorie voor hen.

Wie zo´n monument betreedt, laat daarmee zien de geboden gastvrijheid te waarderen. Je loopt er niet langs. Je gaat binnen. En er zijn heel bijzondere dingen te zien in Schiedam: bijvoorbeeld een van de mooiste kunstwerken die de verleden jaar overleden Sjef Henderickx ooit gemaakt heeft: het lam in de Grote Kerk. Dat metershoge beeld is helemaal gemaakt van puin en stukken steen die nog dateerden van de beeldenstorm. In 1572 sloegen de watergeuzen alle beelden in de Grote Kerk stuk en het puin was nooit weggegooid omdat er destijds ruzie ontstond over wie het moest afvoeren: de stad of de daders zelf. Vier eeuwen later zag een groot Schiedams kunstenaar er een monument in. 

Dat soort dingen, die zijn toch prachtig!

Nog een tip: eet komende vrijdagavond vroeg en zorg dat je tegen zeven uur in de grote zaal van het Wennekerpand bent. Plek genoeg! Daar geven we dan het startschot voor de Open Monumentendagen. Of liever gezegd: dat doet wethouder Anouschka Biekman. Zij is pas aangetreden en dit is een mooie gelegenheid om haar in actie te zien. Daarna spreekt Nico Haasbroek, die velen nog kennen als de baas van Radio Rijnmond en het NOS-journaal. Niet te missen. 

Volgend weekend uit: gratis en voor niks.