Volleyballers naar kwartfinale

• 11-09-2023

Wessel Keemink (r); foto: archief

SCHIEDAM - VOLLEYBAL - Het Nederlandse volleybalteam met Schiedammer Wessel Keemink heeft zich in Bari geplaatst voor de kwartfinale van het Europees Kampioenschap. Dat deed Oranje door een 3-2 overwinning op Duitsland, na een thriller van een wedstrijd.

Nederland begon de wedstrijd sterk en won de eerste twee sets met overtuiging. Via 12-7 werd het 25-19 in de eerste set. In de tweede werd het 20-15; spelverdeler Keemink mikte na een time-out op een aanval van achter de driemeterlijn, maar een voetfout van Tuinstra kostte Nederland het punt. Via 21-21 werd het 25-23.

In de derde set kon Duitsland de Lange Mannen meer onder druk zetten vanaf de servicelijn. Vanaf 7-8 namen ze de leiding en gaven deze niet meer uit handen: 22-25. In de vierde set rook Duitsland een kans, terwijl Nederland leek af te zwakken. De Duitse verdediging was aanzienlijke verbeterd in vergelijking met de eerste twee sets, Nederland kon het tij niet keren en het werd 18-25.

In de allesbeslissende vijfde set kwamen Keemink en zijn teamgenoten al snel een voorsprong, met dank aan de servicekracht van Nimir Abdel-Aziz. Na 5-2 kwam Duitsland echter terug tot 7-7. Maar in de slotfase was het Nederland dat standhield. Met een score van 15-12 verdiende Oranje een plek in de kwartfinale.

Daarin zullen ze het komende dinsdag opnemen tegen gastland Italië.

Nederland werd in 1997 voor het laatst Europees kampioen. De prestaties op dit EK zijn ook van belang voor plaatsing voor de Olympische Spelen. overwinning is uiteraard belangrijk met het oog op een eventuele Europese titel, die Nederland in 1997 voor het laatst veroverde. Maar de zege kan ook van belang zijn voor kwalificatie voor de Olympische Spelen. Om volgend jaar in Parijs te kunnen spelen moet Oranje zich of plaatsen via het Olympisch kwalificatietoernooi in China, eind deze maand. Daar zijn zes tickets te verkrijgen; vijf anderen worden toebedeeld op basis van de wereldranglijst en het gastland completeert het gezelschap. Nederland staat nu elfde op de wereldranglijst. In 2004 waren de Nederlandse mannen voor het laatst van de partij op de Spelen. Om in