Categorie├źn

Service

Voorrang voor 'gewenste' woningzoekenden

Voorrang voor 'gewenste' woningzoekenden
Wonen

Voorrang voor 'gewenste' woningzoekenden

  • Kor Kegel
  • 01-10-2021
  • Wonen
Voorrang voor 'gewenste' woningzoekenden

In Mariastraat in west wil het college woningen selectief blijven toewijzen


SCHIEDAM – Het gemeentebestuur gaat minister Kajsa Ollongren verzoeken om de Rotterdamwet langer te mogen toepassen. De gemeente wil de wet gebruiken om voorrang te geven aan woningzoekenden die werkzaam zijn in de zorg en het onderwijs of in de maakindustrie. 

Maar de wet zal ook gebruikt worden voor selectieve woningtoewijzing. Op basis van inzage in politiedossiers zal de gemeente woningzoekenden weigeren als verwacht kan worden dat ze woonoverlast of daaraan gerelateerde criminaliteit mee naar Schiedam nemen.

De gemeenteraad moet eerst nog een besluit nemen over het verzoek aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar dat lijkt slechts een formaliteit te zijn. In het raadsvoorstel wordt gesproken over voorrang aan woningzoekenden met specifieke sociaaleconomische kenmerken. Daarmee worden huishoudens bedoeld waarvan minimaal één persoon een beroep heeft in de maatschappelijke dienstverlening, bijvoorbeeld de overheid, de zorg, het onderwijs, de openbare orde en veiligheid. 

Ook komen huishoudens in aanmerking waarvan ten minste één persoon werkzaam is in de maakindustrie (volgens de definitie van de bedrijfstak Industrie van het Centraal Bureau voor de Statistiek) en huishoudens waarvan ten minste één persoon studeert aan een hbo- of wo-instelling.

Maar er komt een criterium bij. Bedoelde categorieën krijgen alleen voorrang in bepaalde woonbuurten. Het college van burgemeester en wethouders noemt Groenoord-Midden en Groenoord-Zuid, de Hogenbanweg in Schiedam-Oost en in de wijk Nieuwland het Schuttersveld, de Dr. Schaepmansingel en omgeving en de Roëllstraat en Mackaystraat en omgeving. 

Bij de selectie van woningtoewijzing om overlast te voorkomen gaat het behalve om Groenoord-Zuid om andere buurten: de Boerhaavelaan en de Boylestraat en omgeving in Oost, de Mariastraat, de Nicolaas Beetsstraat en Rembrandtlaan in West en de Van Heuven Goedhartstraat in Nieuwland.

De Rotterdamwet heet officieel de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek.