Categorieën

Service

Vrijheidslezing alsnog aanstaande vrijdag

Vrijheidslezing alsnog aanstaande vrijdag
Uit

Vrijheidslezing alsnog aanstaande vrijdag

  • Redactie
  • 02-03-2021
  • Uit
Vrijheidslezing alsnog aanstaande vrijdag
SCHIEDAM - De Vrijheidslezing, geprogrammeerd bij gelegenheid van de onthulling van het monument voor de Schiedamse verzetsstrijders in het Julianapark, valt aanstaande vrijdag alsnog te beluisteren. De lezing wordt verzorgd door prof. dr. Hans Blom, voormalig-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

De Coronamaatregelen gooiden kort voor 7 november roet in het eten. Aanstaande vrijdag vanaf vijf uur wordt de Vrijheidslezing nu via een livestream verzorgd.

De 'Schiedamsche sociëteit de Vrijheid 1945' werd een half jaar na de bevrijding in 1945 opgericht door enkele Schiedamse leden van het 6de bataljon van de Binnenlandse
Strijdkrachten. Men wilde de vriendschapsbanden die tijdens het verzet in de oorlog waren ontstaan vasthouden en besloot daarom een sociëteit op te richten. Ook de Schiedamse gijzelaars die in de oorlog geïnterneerd waren geweest in St. Michielsgestel werden uitgenodigd om lid te worden. Later werd de sociëteit – zij het op uitnodiging – ook opengesteld voor mensen zonder verzets- of gijzelaarsachtergrond. Tijdens de bijeenkomst van 7 november 1945 werd besloten voortaan iedere woensdag om vijf uur in hotel-restaurant De Kroon bij elkaar te komen.

Blom verzorgt vrijdag een lezing met als titel 'Visioen en Werkelijkheid'. Centraal staan vooral de dilemma’s waarvoor Nederland zich na de bevrijding gesteld zag. Voorafgaande aan de lezing verzorgt burgemeester Cor Lamers een inleiding. Dat gebeurt in De Korenbeurs, die voor het volgen van de lezing niet toegankelijk is. Pianist Menno Gootjes speelt een kort muzikaal intermezzo. Een en ander is via een livestream te volgen via I: https://www.verzetsmonument-schiedam.nl/livestream.html.