Categorieën

Service

Vrouwen in de Schiedamse spotlight

Vrouwen in de Schiedamse spotlight
Uit

Vrouwen in de Schiedamse spotlight

  • Advertorial
  • 10-01-2023
  • Uit
Vrouwen in de Schiedamse spotlight

SCHIEDAM – Om het jaar 2023 inspiratievol te starten, wordt in Schiedam van 19 tot en met 22 januari het festival Gevierde Vrouwen georganiseerd. Bijzondere vrouwen met inspirerende en baanbrekende initiatieven worden in de spotlights gezet. Het is een vierdaags, volledig gratis te bezoeken programma met een virtual reality experience, talkshow en film.

Met ‘Gevierde Vrouwen’ vieren de Bibliotheek Schiedam, Wenneker Cinema, Stedelijk Museum Schiedam, Het Schrei(ers)huisje en ontwerper Anouk van Mil het vrouwelijk perspectief in de geschiedenis, de letteren, journalistiek, fotografie en muziek. Het geeft een podium aan verschillende innovatieve projecten die zélf als doel hebben om vrouwen een podium te bieden.

Het festival trapt op 19 januari af met een talkshow in de Bibliotheek Schiedam. Sanneke van Hassel van schrijverscollectief Fixdit komt praten over het manifest voor gendergelijkheid in de letteren. Cigdem Yuksel vertelt over haar grootschalige onderzoek naar de beeldvorming van moslima’s in het ANP en Nederlandse kranten. Archivaris Brandy Sanmoeradi en historica Marjan Beijering schuiven aan over hun inspanningen om de Rotterdamse vrouwengeschiedenis meer zichtbaar en hoorbaar te maken. En singer-songwriter Duraa laat haar poëtische en geëngageerde soul-pop horen.

Op 20 januari is in Wenneker Cinema She Said te zien. Deze film ging eind 2022 in première. Het laat het historisch baanbrekende onderzoek zien van de twee onderzoeksjournalistes die de Weinstein-affaire aan het licht brachten en daarmee de #MeToo-beweging in gang zetten. Op 21 en 22 januari kan er in de Korenbeurs door de geschiedenis gewandeld worden, in de unieke virtual reality experience Walzer. Verdwaal in een virtuele wereld gemaakt van duizenden beelden van vrouwen, op rommelmarkten en in fotoalbums gevonden. Het Stedelijk Museum Schiedam organiseert die dagen speciaal voor ‘Gevierde Vrouwen’ twee rondleidingen door de tentoonstelling Onzichtbare Handen, over het onzichtbare werk van de thuiszorg en de Schiedamse dienstbodes.

Alle programmaonderdelen zijn gratis te bezoeken, een reservering is verplicht. Zie de website van de bibliotheek voor meer informatie: I: www.debibliotheekschiedam.nl.

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →