Vuurwerk blijft bij oud en nieuw in Schiedam verboden
- Redactie
- 13-11-2024
- Politiek
SCHIEDAM - De VVD kreeg gisteren de handen niet op elkaar in de Schiedamse gemeenteraad voor het schrappen van het vuurwerkverbod in de stad.
Samen met Alles voor Schiedam en Lokaal Onafhankelijk Schiedam dienden de liberalen een motie met die strekking in, die met 22 tegen elf stemmen werd verworpen.
De VVD had bij monde van Onno Spek een heldere argumentatie voor het opheffen van het verbod. “Waarom zouden we mensen tegenhouden om zelf op een verantwoorde manier vuurwerk te laten afsteken? Schiedammers willen niet betutteld worden.” De stad werd door de rechter teruggefloten voor wat betreft het intrekken van de verkoopvergunning aan vier verkopers in de stad. Dat zorgt voor de rare situatie dat je wel vuurwerk mag kopen, maar niet mag afsteken. “Niet uit te leggen”, aldus Spek. ‘Het is alsof je wel sigaretten mag kopen maar niet mag oproken.”
Een andere belangrijk argument is voor de drie fracties de handhaafbaarheid van een verbod. “Afgelopen jaarwisseling hadden we in de stad een vuurwerkspektakel zonder weerga”, aldus Spek, “ongeacht het verbod. En zonder grote vuurwerkgerelateerde incidenten.” Een niet te handhaven verbod instellen leidt volgens Spek tot een verlies van vertrouwen in gemeenten in het algemeen, en in Schiedam in het bijzonder. “Dat is geen effectief bestuur.”
Wat wil effectief is, is volgens Spek - ‘we zijn als VVD altijd tegen een vuurwerkverbod geweest’ - om het verbod te schrappen en vol in de zetten op ‘keiharde handhaving op illegaal zwaar vuurwerk, waar de meeste problemen uit voortkomen’. Dat moet volgens Spek echter landelijk geregeld worden, ‘anders creëren we chaos’.
Andere partijen liepen te hoop tegen de drie indieners: het was een herhaling van zetten zonder nieuwe argumenten, omdat er eerder al door dezelfde raad besloten was tot het verbod, stelde de een. En bovendien: er is pas een nieuwe APV met de bepalingen over vuurwerk vastgesteld. Een andere fractie vond het ongeloofwaardig om te reppen over keihard handhaven op illegaal vuurwerk, terwijl blijkt dat handhaving dus niet lukt.
Marjolijn Keverling van D66 vatte de argumenten het overzichtelijkst samen. “D66 wil vooruit. We willen voort met een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.” Ze zei niet te begrijpen dat ‘daar waar de VVD veiligheid altijd op nummer 1 zet’ de partij dat tijdens de viering van oud en nieuw telkens terzijde te schuiven. “Onbegrijpelijk”, dat collectieve geheugenverlies.
Daarbij is de enorme capaciteit van handhavers en hulpverleners die moet worden ingezet op oudjaarsavond een factor om in ogenschouw te nemen. “Ook deze mensen worden aan risico’s blootgesteld.” Keverling vindt dat de schaarse capaciteit aan handhavers en hulpverleners beter ingezet kan worden. “En vooral: ons kostbaar menselijk kapitaal willen wij graag liever op andere momenten beschikbaar houden. Als overheid hebben we de taak om onze burgers te beschermen, en dat geldt tot ook voor onze hulpverleners en handhavers. Of telt veiligheid dan niet of minder.” D66 stelt liever te werken naar een professioneel georganiseerde vuurwerkshow op een of meer centraal aangewezen plaatsen in de stad. “Op een fijne en veilige plek, waar mensen elkaar kunnen begroeten met nieuwjaarswensen.”
Overigens bleek in het debat eens te meer dan landelijk al heel veel vuurwerk verboden is. Sinds 1 december 2020 is vuurwerk in de categorie F3 niet meer toegestaan. In die groep vallen knalvuurwerk als rotjes, knalstrengen en vuurpijlen.
De motie kreeg behalve genoemde partijen steun van Fractie Wilton en een lid van de PvdA-fractie.