Categorieën

Service

VvE Nereus vraagt om regeling energie voor blokverwarming

VvE Nereus vraagt om regeling energie voor blokverwarming
Wonen

VvE Nereus vraagt om regeling energie voor blokverwarming

  • Redactie
  • 13-10-2022
  • Wonen
VvE Nereus vraagt om regeling energie voor blokverwarming

De 'gele' flats op de Havendijk/Maasboulevard kennen blokverwarming: foto Mari Dingenouts


SCHIEDAM - De bewoners van flat Nereus op de Havendijk zijn opgetogen over de motie die dinsdag in de Tweede Kamer is aangenomen. Het parlement roept daarin unaniem de regering op snel duidelijkheid te scheppen voor bewoners van appartementen met blokverwarming. De Schiedamse flatbewoners vrezen blijvend hoge energiekosten.

De Vereniging van Eigenaren van de Nereusflat had daarom eerder deze week een brief gestuurd aan minister van Energie Rob Jetten en de fractieleiders van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU. Daarin vraagt zij in het noodplan waaraan het kabinet werkt, ook de appartementsbewoners met een collectieve verwarming op te nemen.

Want het kabinet gaf tot dusver nog niet aan bij het maken van de plannen voor een prijsplafond voor energie, ook de gebruikers van blokverwarming mee te nemen. De 35 huishoudens in flat Nereus hebben blokverwarming. De VvE betaalt de kosten voor de verwarming van de appartementen middels een grootverbruikerscontract en verrekend die kosten met de bewoners. De huishoudens hebben daarnaast zelf een eigen contract voor elektriciteit en warm water. 

De VvE heeft steeds begrepen dat het noodplan gaat gelden voor huishoudens, niet voor grootverbruikers, waaronder de VvE’s. “Hierdoor krijgen de appartementseigenaren (doorgaans huishoudens) met een blokverwarming voor het aandeel gas geen plafondprijs”, zo schreef de VvE Nereus aan de minister en kamerleden. “Hierdoor wordt de verwarmingsrekening per huishouden bijna vijf keer zo hoog ten opzichte van het stookseizoen 2021/2022.”

En zelfs de verwarming uitzetten en in de kou zitten is dan volgens de VvE geen optie. De blokverwarming wordt onderling verrekend op basis van twintig procent ‘vast’, dus ongeacht het eigen energieverbruik, en tachtig procent variabel, naar eigen verbruik. Zo zou met een dekentje in de woonkamer zitten, toch nog 284 euro per maand kosten, zo rekent VvE Nereus in de brief voor.

Daarin stelt de vereniging de regering voor het plafondbedrag voor VvE’s, zowel voor gas als elektriciteit, gelijk te stellen aan dat voor huishoudens. Een andere optie zou kunnen zijn om de VvE’s te behandelen als het midden- en kleinbedrijf, waarvoor nog een regeling in de maak is, maar waarover nog minder bekend is dan over de plannen die het kabinet heeft voor huishoudens. De VvE Nereus vraagt zich daarbij ook af of de rijksoverheid een beeld heeft van het aantal huishoudens dat in een vergelijkbaar schuitje zit.

De motie die dinsdag algemene bijval in de Tweede Kamer kreeg stelt nu dat ‘blokverwarming effectief is uitgesloten van het plan voor het prijsplafond’. Dat zou opgaan voor ongeveer vierhonderdduizend woningen. De motie verzoekt de regering ‘bij de verdere uitwerking van het prijsplafond een voorstel te doen voor situaties waarin er meerdere huishoudens per aansluiting zijn, inclusief ook bijvoorbeeld woon-zorgcomplexen, kleinschalige zorghuizen zoals Thomashuizen en complexen voor studentenhuisvesting’.

Of dat voor 31 oktober lukt, is nog de vraag. In ieder geval wil de VvE Nereus wel per die dag antwoord voor de minister en/of fractievoorzitters hebben.