Categorieën

Service

Weet u wat ik mis? Kerstbomen!

Weet u wat ik mis? Kerstbomen!
Uit

Weet u wat ik mis? Kerstbomen!

  • Silvia Borsboom
  • 03-01-2024
  • Uit
Weet u wat ik mis? Kerstbomen!


COLUMN - Het is vandaag 3 januari. Wat valt er u op, in de stad? Iets wat er ieder jaar is… en nu lijkt te ontbreken? Kerstbomen!

Er ligt praktisch geen kerstboom op straat! Niet voor de jaarwisseling en niet daarna.

Heeft Irado een nieuw regime van ophalen ingevoerd, met tig bemande voertuigen die volcontinu in de weer zijn? Nee, en jonge sjouwers worden ook niet gecompenseerd voor hun inspanningen als zij de bomen bij elkaar rauzen en inleveren, met een paar kwartjes voor een boom, zoals in Vlaardingen.

Missen we met elkaar de centen voor een ‘echte’ kerstboom? Nou, naar ik begreep waren de bomen dit jaar niet extreem duur. Zijn we in Schiedam en masse op de kunstkerstboom overgestapt, uit milieu-oogpunt of zo? Ik heb geen rijen bij de Blokker gezien. Zijn we terwille van onze Oekraïense nieuwe stadgenoten overgestapt op het vieren van Driekoningen, op 6 januari, en willen we de boom nog even in huis houden? Laat Zelensky nu juist per wet hebben geregeld dat ook in zijn land voortaan Kerstmis op 25 december is… Of is het dat de kerstbomenjacht in de stad rondraasde als in de jaren 70, en er honderden bomen op de brandstapel zijn geëindigd? Nou nee, toch. We hebben al jaren in de stad geen groot oudjaarsvuur meer gezien.

Dus wat is het dan? Wie het weet mag het zeggen.

Wat me trouwens nog doet denken aan de kerstboom op de Grote Markt. Die wordt nu al weggehaald terwijl ieder nog vakantie viert en we elkaar nog een gelukkig nieuwjaar moeten wensen. Als de interesse in kerstbomen zo gering is - ooit was geen boom die kan branden veilig, hij kon zo kaal niet zijn -, kunnen we die grote jongen op de markt dan niet nog gewoon een week extra of zo laten staan, tot pakweg 7 januari? Daar zouden vast veel Schiedammers plezier aan beleven.