Categorieën

Service

Wens: geschonken VR-bril ook inzetten bij operatie

Wens: geschonken VR-bril ook inzetten bij operatie
Gezond

Wens: geschonken VR-bril ook inzetten bij operatie

  • Redactie
  • 18-10-2021
  • Gezond
Wens: geschonken VR-bril ook inzetten bij operatie

De VR-bril wordt sinds een half jaar gebruikt op de kinderafdelingen; foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland


SCHIEDAM - Met Virtual Reality ervaren zieke kinderen voor even een totaal andere omgeving. De Virtual Reality bril (VR-bril) helpt te ontspannen en zorgt voor afleiding tijdens vervelende ingrepen. De VR-bril wordt sinds een half jaar gebruikt op de kinderafdelingen van Franciscus Gasthuis & Vlietland en is geschonken door Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen. In de toekomst wordt de bril mogelijk ook gebruikt ter voorbereiding op een operatie of onderzoek.

De VR-bril kent vele opties. De kinderen kunnen kiezen voor een virtuele speeltuin waar zij samen kunnen spelen met een ander kind, die de bril op heeft. Of de kinderen kunnen kiezen voor een menu met spelletjes, filmpjes en ontspanningsoefeningen. De bril wordt ingezet als afleiding bij bijvoorbeeld infuus- of bloedprikken.

Het ziekenhuis heeft toekomstplannen met de VR-bril: zij wil de bril gaan gebruiken ter voorbereiding op bijvoorbeeld een operatie of onderzoek. Dit wordt nu nog niet gedaan. Dat zou het ziekenhuis op termijn graag willen, omdat het kind dan helemaal meegenomen kan worden in de situatie in het ziekenhuis.

Stel dat het kind een echo of MRI moet ondergaan, dan kun je met de VR-bril het kind al de beleving laten meemaken van hoe zoiets gaat. Door de herkenning van de ruimte en apparatuur, is het volgens het ziekenhuis wat minder spannend op het moment zelf.