Categorieën

Service

Wethouder Hamerslag onthult tekstfragment van Biesheuvel

Wethouder Hamerslag onthult tekstfragment van Biesheuvel
Uit

Wethouder Hamerslag onthult tekstfragment van Biesheuvel

  • Kor Kegel
  • 28-09-2022
  • Uit
Wethouder Hamerslag onthult tekstfragment van Biesheuvel

Hans Overheul en Jan van Bergen en Henegouwen van het Literair Gezelschap Schiedam staan hier bij het tekstfragment van Maarten Biesheuvel op het Blauwhuis; op de homepage staan ze voor een geveltekst die aan het debuut van Gerard Reve is ontleend; foto: Jan van Kampenhout

SCHIEDAM – Muzikaal omlijst door zangeres Annelies Prins vindt volgende week vrijdag de officiële onthulling plaats van een tekstfragment van de in Schiedam geboren en opgegroeide schrijver J.M.A. Biesheuvel (1939-2020). 

Het fragment is enkele weken geleden aangebracht op de zijgevel van het Blauwhuis aan de Lange Nieuwstraat 183. Voorbijgangers kunnen de tekst al lezen, niettemin spreekt het Literair Gezelschap van een onthulling. Deze wordt verricht door cultuurwethouder Frans Hamerslag om kwart over drie op de vrijdagmiddag van 7 oktober. 

Het fragment gaat over matroos Isaäc, die aan een bromfietser midden op de zee vraagt hoe het kan dat hij over het water rijdt. Het fragment komt uit het verhaal ‘Brommer op zee’ uit Biesheuvels debuutbundel ‘In de bovenkooi’ (1972). 

Het is de vijfde geveltekst die het Literair Gezelschap en Bibliotheek Schiedam hebben voorgesteld en door de afdeling cultuur van de gemeente Schiedam zijn gerealiseerd. Tessa Schlechtriem van Skizzie kreeg opdracht voor de ontwerpen en het schilderwerk werd uitgevoerd door reclamebureau Leo Mineur. Met de tekstfragmenten, in twee gevallen zelfs hele gedichten, eert en herdenkt de stad schrijvers die in Schiedam zijn geboren of er hebben gewoond en gewerkt. 

Na de onthulling is er een nazit bij de buren op nummer 191. Daar zorgt Stichting KunstWerkt Schiedam voor een hapje en drankje.