Wethouders lopen op eieren over toekomst Boshoek
- Redactie
- 07-02-2025
- Nieuws

SCHIEDAM - ACHTERGROND - ‘Lucht voor De Boshoek’, kopte de krant. Maar dan kijkt de journalist wel door een bril die vooral de optimistische kant van het leven laat zien.
Afgelopen dinsdag was De Boshoek onderwerp van gesprek tijdens de raadsvergadering. Dit op verzoek van John van Sliedregt, fractievoorzitter van D66 in de raad. Hij was niet tevreden over de brief die het college schreef naar aanleiding van de vragen die hij kort voor Kerst aan B&W stelde.
Het is maar zeer de vraag of het raadslid wel te spreken was over de antwoorden die hij tijdens de vergadering kreeg. Mogelijk krabt hij zich vandaag nog eens achter de oren, als hij zich afvraagt wat de wethouders Anouschka Biekman en Cemil Kahramanoglu hem te melden hadden.
De gedachten- en meningswisseling in de vergadering is volgens ons een voorbeeld dat laat zien hoe moeilijk het is om helder te communiceren, op een manier die ook voor de raadsleden, de mensen op de publieke tribune en de tv- en internetkijkers te bevatten is.
We schrijven het gesprek letterlijk uit.
John van Sliedregt: “In december jongstleden, volgens mij nota bene op 5 december, ontving het bestuur van natuurcentrum De Boshoek een brief van de gemeente Schiedam, waarin een aantal mededelingen stond.
Onder andere: de gebruikersovereenkomst van het pand aan het Bospad werd door de gemeente opgezegd per 1 december 2025.
De gemeente wilde het pand gaan verhuren, maar hiervoor zou aanbesteding plaats gaan vinden. Dus: de Boshoek zou het pand per 1 december aanstaande leeg en bezemschoon moeten opleveren, zo stond in de brief. Daarnaast werd ook meegedeeld dat de gemeente de locatie sterk overweegt als bouwlocatie van een nieuwe school.
Dus ja, wat wil je dan? Los van de toon van de brief: er werden dus twee sporen bewandeld. ‘We gaan uw pand verhuren aan een ander’ of ‘we gaan misschien uw pand slopen omdat we er een school willen bouwen’.
Het bestuur van De Boshoek schrok, en dat deed ik ook, en daar was ik niet alleen in, volgens mij een deel van Schiedam en omgeving ook. Het is niet niks, de Boshoek is toch wel iets.
Dus stelde ik namens D66 schriftelijke vragen. En normaal leveren de antwoorden op schriftelijke vragen duidelijkheid op, daarom stel je ze. In dit geval zorgden ze bij mij alleen maar voor meer onduidelijkheid en verwarring. Zoals bijvoorbeeld het antwoord op de tweede vraag die ik stelde. Dus ja, dan maak je gebruik van de mogelijkheid tot het vragen van nadere informatie. Ik heb het geagendeerd.
Naar aanleiding van de beantwoording heb ik de volgende vragen aan het college:
bent u bereid de brief van december 2024 van tafel te halen en de twee processen die daarin zijn genoemd, uit elkaar te trekken? Dus: wilt u opnieuw in gesprek met het bestuur van De Boshoek om nu samen te bekijken hoe een huurovereenkomst voor hen vorm kan krijgen, zonder nu de dreiging dat ze op 1 december aanstaande op straat staan?
En: wilt u het proces tot ontwikkeling van mogelijke nieuwbouw van het Ilex College uitvoeren conform de gebruikelijke procedure, waarbij er uiteindelijk een goed onderbouwd voorstel over nieuwbouw ter beoordeling en besluitvorming wordt voorgelegd aan de raad?
Op welke locatie in Schiedam dat dan ook zal zijn, want over de geschiktheid van het Bospad hiervoor, heb ik op voorhand echt serieuze twijfels.
In toevoeging op het laatste wat ik vroeg: wanneer denkt u zo ver te zijn dat u dit voorstel kunt voorleggen aan de raad?”
Anouschka Biekman, wethouder met onder meer vastgoed in haar portefeuille: “Allereerst zou ik willen aangeven dat niet alleen de fractie van D66 is geschrokken, u vertelde het al: maar het heeft wel wat doen loskomen in stad. Naar aanleiding daarvan hebben wethouder Kahramanoglu en ik een gesprek gehad met De Boshoek. Dus dat gesprek is er inmiddels geweest, waarbij wij constructief zijn geweest, en ook de onduidelijkheid die er zowel bij De Boshoek als bij u lag vanuit de fractie, is verhelderd. Ten aanzien van de huuroverkomst, daar zal ik u antwoord op geven, de wethouder Kahramanoglu geeft u antwoord op het proces met betrekking tot de onderwijslocatie.
Vanuit Vastgoed zijn wij bezig met het, zoals het beleid ons ook voorschrijft, met het verzakelijken van de verstandhouding met al onze organisaties en organisaties die panden bij ons huren of afnemen.
De Boshoek heeft de afgelopen veertig jaar een gebruikersovereenkomst gehad, wat inhoudt dat zij dus ook om niet daar mochten zitten en in het kader van die verzakelijking zijn we nu bezig met het omzetten van een huurovereenkomst. Dat is een gedeelte die we in de brief hebben aangegeven. Had het handiger gekund en hadden we de twee processen uit elkaar kunnen halen? Nou, bij nader inzien: ja, dat had gekund. Vandaar ook het gesprek die we zijn aangegaan.
Met betrekking tot de huurovereenkomst heeft De Boshoek zelf ook aangegeven dat zij daar geen bezwaren in zien, dat zij het wel begrijpelijk vinden dat wij overgaan tot een huurovereenkomst en dat wij vanuit de gemeente daarom ook de juiste procedures moeten bewandelen. Dus dat gaan we doen.
De brief die is verstuurd, die kunnen wij natuurlijk niet verscheuren, maar de Boshoek krijgt wel een nieuwe brief waarin duidelijk staat aangegeven wat het proces is omtrent de huurovereenkomst, dus daar zit geen onduidelijkheid meer.
De Boshoek weet waar ze aan toe zijn en het plan van bezemschoon opleveren per 1 december 2025, dat is dan daarmee ook van tafel. Want per 1-12-2025 krijgen zij dan, wanneer we alle processen hebben doorlopen zoals dat juridisch ook moet, krijgen zij eventueel een huurovereenkomst. Dat is nadat we alle procedures hebben verlopen.”
Cemil Kahramanoglu, wethouder voor onder meer Onderwijs: “Het is ook bij ons eigenlijk op een onverwachte manier aangekomen dus hebben collega Biekman ik daar direct op gehandeld en zijn wij in gesprek gegaan met De Boshoek. U stelt mij eigenlijk twee vragen: trek die twee trajecten los van elkaar. Daarvan heeft mijn collega eigenlijk al aangegeven dat het twee losse trajecten zijn, maar die lopen soms wel paralel. Om die reden dachten wij uit zorgvuldigheid iets te willen zeggen waar we dat misschien achteraf beter niet hadden kunnen doen. U geeft aan: volg de gebruikelijke processen. Dat is wel degelijk ook de bedoeling. Omdat wij afwijken van het eerste uitvoeringsprogramma van het IHP, zullen wij hoe dan ook bij u langs de raad moeten komen en dat is een voorstel dat in voorbereiding is, nog niet helemaal voor honderd procent gereed is, maar dat zal binnen de kortste termijnen voorgesteld worden bij u in de raad.
U vraagt wanneer, wanneer? Ik vind dat nog wel lastig, mocht u als raad dit ook een goed idee vinden en zou alles doorgaan, denk ik dat het al met al met het aanbesteden en de sloop etcetera, nog ruim twee jaar zal duren voordat wij daar enigszins wat kunnen doen op die plek.”
Snapt u?
Zoals wij het begrijpen: de gemeente Schiedam is bezig de relatie met maatschappelijke partijen uit de stad op een zakelijker leest te schoeien en het gemeentelijk vastgoed financieel meer te laten renderen. Het wil huur gaan vragen aan De Boshoek. Wat tegelijkertijd speelt is dat de stad ruimte zoekt voor nieuwbouw van het Ilex College en daarbij haar oog heeft laten vallen op het perceel waar nu De Boshoek op staat, aan het Bospad. De gemeente heeft beide processen gebundeld en daarover een brief geschreven aan de Boshoek, die inhield dat het natuurcentrum per 1 december zijn biezen zou moeten pakken - of liefst wat eerder, want op 30 november zou de sleutel moeten worden ingeleverd.
D66 schrikt daarvan. Willen we De Boshoek kwijt, zo vraagt de fractie zich hardop af. En ook: moet er een school komen tussen Bachplein en Harreweg?
Het college concludeert bij nader inzien ook dat de communicatie wat ongelukkig is geweest en dat de mensen van De Boshoek de stuipen op het lijf zijn gejaagd. Er is een gesprek geweest tussen het natuurcentrum en de wethouders Biekman en Kahramanoglu en daarin is gezegd dat ontruiming voor 1 december niet meer wordt verlangd. In plaats daarvan zou De Boshoek zelfs per die datum een huurcontract kunnen krijgen, zodat de gemeente in ieder geval wat huurpenningen kan opstrijken. Welke looptijd dat contract krijgt is nog onbekend.
Vooralsnog blijft de gemeente geïnteresseerd in nieuwbouw van de school op de plek van De Boshoek. Die optie blijft onderwerp van onderzoek en plannenmakerij. De resultaten daarvan zullen te zijner tijd in de raad aan de orde komen.
Langdurige zekerheid over het voortbestaan van De Boshoek is er dus niet. De wethouder van Onderwijs geeft aan te verwachten dat er - als er op de plek van het centrum een nieuwe school zal verrijzen - niet binnen twee jaar aanstalten met de bouw zal worden gemaakt.
Al met al lijkt duidelijk: hier is sprake van uitstel, niet van afstel.