Categorieën

Service

Wordt Schiedam met Time Machine Music 'platenstad'?

Wordt Schiedam met Time Machine Music 'platenstad'?
Winkelen

Wordt Schiedam met Time Machine Music 'platenstad'?

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 03-06-2022
  • Winkelen
Wordt Schiedam met Time Machine Music 'platenstad'?

Katherine en Mark Brown gaan de vijfde platenzaak in Schiedam-Centrum openen; foto: Jan Schrijver


SCHIEDAM - Mark Brown (55) en zijn echtgenote Kathrine Brown (50) zijn druk bezig met het inrichten van hun platenzaak 'Time Machine Music' aan de Hoogstraat 71A.

Tweeënhalf jaar geleden zijn zij van Engeland naar Dirksland verhuisd. Voor hun verhuizing dreef Mark Brown tien jaar een tweedehands platenzaak in de Engelse badplaats Brighton. Om inkopen te doen ging hij onder meer naar Utrecht, waar naar zeggen van Mark en Kathrine de grootste platenbeurs van Europa wordt gehouden. "Elke keer als we in Nederland waren, hadden we het gevoel: we willen niet naar huis, we willen hier blijven. Uiteindelijk heeft dat ons doen besluiten naar Nederland te verhuizen", zegt Kathrine. 

Zij vond werk in de zorg en spreekt daardoor al een aardig woordje Nederlands. Hij verdiende de kost door met platen op beurzen en markten te staan. Het echtpaar Brown ambieerde een winkel te openen in ons land en ging op zoek naar een goede vestigingsplaats. Dat werd Schiedam. Mark legt uit: "Op de Hoogstraat zitten reeds drie platenzaken en op het Broersveld nog een. Net als bij antiekzaken is het goed dat er meer zaken zijn. Dat trekt klanten uit een groot gebied. Wij zijn de vijfde platenwinkel in Schiedam; dat is goed voor ons en wij denken ook voor die andere vier zaken. Dat gaat verzamelaars van heinde en ver naar Schiedam trekken. Bovendien is het een stad met een mooie historische binnenstad en met gezellige winkelstraten."

In het pand op Hoogstraat 71A zat hiervoor korte tijd een uitzendbureau en daarvoor jarenlang een bewonersvereniging. Ernaast vind je de chocolade-automatiek van De Bonte Koe op Hoogstraat 69. Enkele deuren verder vind je dan Smitskamp Books & Records op 61A en vervolgens Bier & Vinyl op Hoogstraat 59. 

Er zit wel een verschil tussen de Nederlandse en de Engelse platenkopers. "Er is een cultuurverschil. In Nederland kopen ze platen vooral omdat ze de muziek willen draaien. In Engeland is het soms ook een afweging of een plaat al dan niet 'cool' is om in je collectie te hebben, dat is een snobistisch trekje", zo weet Brown. 

Mark en Kathrine hopen morgen al open te kunnen, maar weten niet of dat gaat lukken. "Anders wordt het ergens in de loop van komende week", zegt Mark. De winkel staat in ieder geval al vol met platen. We zien er van zeven euro, maar ook van vijftig euro. Een grote bak vol lp's van Frank Zappa springt ons in het oog. "Een absolute favoriet van me", zegt Brown. "Er komt in de winkel een verdeling in segmenten, zeg maar een laag, midden en hoog segment", laat Kathrine weten. 

"We hebben ook nog een idee voor de toekomst. Wellicht dat we dan ook elektrische gitaren gaan repareren. Mark heeft ooit een gitaarwinkel gehad en heeft veel ervaring met gitaarreparatie. Of het daarvan komt, we gaan het zien. Eerst hebben we nu alle aandacht nodig voor de platenzaak", is het slotwoord van Kathrine.