Categorie├źn

Service

WOZ-waarde Schiedamse woningen in 1,5% gevallen betwist

WOZ-waarde Schiedamse woningen in 1,5% gevallen betwist
Wonen

WOZ-waarde Schiedamse woningen in 1,5% gevallen betwist

  • Redactie
  • 03-04-2023
  • Wonen
WOZ-waarde Schiedamse woningen in 1,5% gevallen betwist

SCHIEDAM -  In Schiedam maakte vorig jaar anderhalf procent van de woningeigenaren bezwaar tegen de WOZ-waarde waartegen hun woning werd ingeschaald.

Daarmee bivakkeert Schiedam onder het landelijk gemiddelde; in Nederland werd afgelopen jaar door de eigenaar van één op de 32 woningen bezwaar gemaakt, dus zeg maar in dik drie procent van de gevallen.

In Rotterdam liep het aantal bezwaren op tot 1,8 procent, in Den Haag tot drie procent. Nederlands kampioen is Bergen in Limburg, waar 14,5 procent van alle beschikkingen op bezwaar stuitte. Ook de nummer twee en drie van het land zijn Limburgse gemeentes, te weten Mook en Middelaar en Meerssen. Meer in onze contreien komt Zoeterwoude tot dik acht procent.

In Vlaardingen schikte een relatief nog groter deel (dan in Schiedam) van de inwoners zich in de waardebepaling door de overheid. Daar was maar in 0,8 procent van de gevallen de eigenaar het niet eens met de waarde waartegen zijn of haar woning werd ingeschaald. In heel Nederland werd voor 250.000 woningen bezwaar gemaakt.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS, Coelo en de Waarderingskamer, op een rijtje gezet door Independer.

Die vergelijkingssite meldt ook dat de WOZ-inschaling dit jaar, gebaseerd op de waarde van woningen op 1 januari 2022, zorgde voor gemiddeld in Nederland zeventien procent hogere woningwaardes. Vorig jaar, waarover we hierboven schreven, was die stijging ongeveer tien procent. De nog forsere waardestijging van Nederlandse woningen - in ieder geval op papier - zal, zo vermoedt ook Independer, ook dit jaar weer tot veel bezwaren leiden. Zeker als daarbij wordt gedacht aan de ommekeer op de ontwikkeling van de woningprijzen en de ‘reclame’ die veel in bezwaar maken gespecialiseerde bureaus maken.