Categorieën

Service

Zeekadetten krijgen opleidingsschip STC

Zeekadetten krijgen opleidingsschip STC
Onderwijs

Zeekadetten krijgen opleidingsschip STC

  • Redactie
  • 29-04-2021
  • Onderwijs
Zeekadetten krijgen opleidingsschip STC

SCHIEDAM - Onderwijsgroep STC schenkt het voormalig opleidingsschip Delfshaven aan het Schiedamse zeekadetkorps Jacob van Heemskerck. Komende zaterdag vindt de feestelijke overdracht van het schip plaats.

De Delfshaven was sinds 2001 onderdeel van de vloot van het opleidingsinstituut. Velen mbo’ers en hbo’ers deden ermee ervaring op met buitengaats varen. "Hoewel de systemen van de Delfshaven nog in goede staat zijn, is de apparatuur aan boord gedateerd", zo stelt de school. "Door de overdracht blijft de Delfshaven een waardevolle bijdrage leveren aan de maritieme sector in de regio Rotterdam."

Huib van Vliet, voorzitter van het zeekadetkorps kijkt uit naar het 'nieuwe' schip: “De komst van de Delfshaven is extra bijzonder omdat we dit jaar ons zeventigjarig jubileum vieren." De Delfshaven gaat bij de zeekadetten dienst doen als korpsschip. "Roeien, zeilen, varen in een motorboot, knopen en splitsen. Elke zaterdag komen onze kadetten en vrijwilligers bij elkaar voor deze activiteiten." Veel kadetten stromen volgens Van Vliet door naar een beroep in de scheepvaart- en transportsector, en veel van hen volgen dan een opleiding bij... STC.

Vanaf juni dit jaar beschikt STC over een nieuw, zeewaardig opleidingsschip ‘Stormmeeuw’. Dit schip wordt gebruikt voor het opleiden van zeevaartstudenten, zodat zij qua kennis en vaardigheden up-to-date aan hun zeevaartcarrière beginnen.

Jan Kweekel, bestuurder van de school zegt 'met weemoed afscheid te nemen van de Delfshaven. "Veel studenten en oud-studenten koesteren warme herinneringen aan dit opleidingsschip. Het is een fijn idee dat door de schenking aan zeekadetkorps Jacob van Heemskerck het schip blijft doen waar het voor bedoeld is: kennis overdragen en jongeren enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.”

Voor de binnenvaartopleidingen van STC Group wordt momenteel het nieuwe opleidingsschip ‘Ab Initio’ gebouwd door Concordia Damen. Naar verwachting wordt dit schip in het najaar van 2022 in de vaart genomen.