Categorieën

Service

Zes olympiërs hebben al een straat

Zes olympiërs hebben al een straat
Wonen

Zes olympiërs hebben al een straat

  • Redactie
  • 29-07-2021
  • Wonen
Zes olympiërs hebben al een straat

Foto; archiefbeeld uit juni


SCHIEDAM - Zes sporters die actief zijn op de Olympische Spelen in Tokio zijn al 'in het bezit' van een straat. Of laan, rotonde of brug. Dat kwam nog nooit eerder voor.

Een van de zes is Nouchka Fontijn. Die heeft net als Marianne Vos en Epke Zonderland een straat naar zich vernoemd op Harga. De stad besloot in 2016 om de straten in de nieuwe wijk Harga te vernoemen naar topsporters, hetzij gouden olympiërs, hetzij Schiedamse sporters met bijzondere prestaties. Wat dat betreft mag ook Pieter van den Hoogenband niet onvermeld blijven: ook de chef de mission van de Nederlandse delegatie in Japan weet zich vernoemd in Schiedam.

Daarmee is Schiedam de hofleverancier van straatnamen aan Olympische Tokio-gangers. Ranomi Kromowidjojo heeft sinds de spelen in Londen, waar zij zowel de vijftig als honderd meter vrije slag won, een plantsoen naar zich vernoemd in haar geboortedorp Sauwerd; Dafne Schippers kreeg in 2015 een brug op haar naam en Sanne Wevers heeft sinds haar gouden medaille op Brug van Rio een ‘eigen’ rotonde in Oldenzaal.

De website overstraatnamen.nl verzamelde al deze informatie. “Veel gemeentes in Nederland hanteren als regel dat er pas een straat naar iemand genoemd mag worden als die persoon minimaal vijf - of soms zelfs tien - jaar dood is”, zo meldt de internetpagina. “Voor winnaars van een olympische medaille wordt best vaak een uitzondering op die regel gemaakt. Dan is het niet zo vreemd dat er bij de volgende spelen sporters meedoen waar al eens een straat naar vernoemd is.” Maar zes, dat is echt een record, aldus overstraatnamen.nl. En er wordt op Harga nog volop gebouwd...