Categorieën

Service

Ziekenhuizen beginnen na donatie Long-Covidonderzoek

Ziekenhuizen beginnen na donatie Long-Covidonderzoek
Gezond

Ziekenhuizen beginnen na donatie Long-Covidonderzoek

  • Redactie
  • 18-11-2022
  • Gezond
Ziekenhuizen beginnen na donatie Long-Covidonderzoek

Foto: Jose Luis Navarro/Wikimedia


SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland en Erasmus MC ontvingen woensdag de toezegging dat zij 207.000 euro kunnen uitgeven voor onderzoek naar Long-Covid in hun bedieningsgebied.

Extreme vermoeidheid, benauwd zijn en concentratieproblemen zijn vaak voorkomende kenmerken van klachten van mensen die Corona hebben gehad, vaak nog maanden na hun besmetting. "Een sluitende verklaring van deze langdurige klachten is nog niet gevonden", stelt het Franciscusziekenhuis, dat de donatie bekendmaakt.

De komt van de stichting Beter Keten en kunnen de ziekenhuizen aanwenden voor de studie Co-rrect die zij willen beginnen. Met het geld kan dat onderzoek beginnen: welke behandelingen krijgen mensen die lijden aan Long-Covid? En hoe pakken die uit? "Wat werkt verwerken we in een gepersonaliseerde behandelwijze op maat voor de patiënt. Daarmee verbeteren we de zorg in onze regio", aldus hoofdonderzoeker Gert Jan Braunstahl.

Die manier van behandelen moet een eind maken aan het tot op heden ontbreken van 'duidelijke diagnostische criteria, behandelingen en follow-up mogelijkheden voor Long-Covid', zo stellen de ziekenhuizen.

Het Co-rrect-onderzoek is een vervolg op het in 2020 gestarte Co-flow-onderzoek, waarin zevenhonderd Coronapatiënten twee jaar zijn gevolgd om inzicht te krijgen in de langetermijngevolgen en resultaten van zorg. Bij het nieuwe onderzoek wordt de samenwerking uitgebreid met de kennis van de huisartsen. Ook fysiotherapeuten, revalidatieartsen en de longartsen doen mee in Co-rrect. "Hierin zal Franciscus een centrale rol spelen, mede door de aanwezige speciale Long-Covidpolikliniek." Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van longartsen Braunstahl van Franciscus Gasthuis & Vlietland, Merel Hellemons van het Erasmus MC, professor longgeneeskunde Joachim Aerts en hoofddocent revalidatiegeneeskunde Rita van den Berg-Emons van het Erasmus MC. 

De stichting Beter Keten die het onderzoek financiert, heeft als doel het stimuleren en verbeteren van de samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio Groot-Rijnmond op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en wetenschap. Voor de vijfde keer investeert de stichting in drie veelbelovende gezamenlijke promotietrajecten, waarvan de Co-rrectstudie er dit jaar één is.