Categorie├źn

Service

Zuid-Holland gaat al haar OV-haltes opknappen

Zuid-Holland gaat al haar OV-haltes opknappen
Nieuws

Zuid-Holland gaat al haar OV-haltes opknappen

  • Redactie
  • 30-08-2022
  • Nieuws
Zuid-Holland gaat al haar OV-haltes opknappen

Het opwaarderen van de haltes is onderdeel van een provinciebrede aanpak om de bereikbaarheid te verbeteren; foto: provincie Zuid-Holland


REGIO - Om Zuid-Holland ook in de toekomst bereikbaar te houden, investeert de provincie in toegankelijk, betrouwbaar en betaalbaar openbaar vervoer. De haltes zijn vaak het startpunt van de reis en vormen een visitekaartje voor het OV. De provincie heeft in de nieuwe haltevisie beschreven welke voorzieningen een reiziger op verschillende haltes mag verwachten. De kwaliteit van alle haltes van de provincie, die nog niet aan het gewenste kwaliteitsniveau voldoen, zal de komende acht jaar verbeteren, meldt de provincie.

Het opwaarderen van de haltes is onderdeel van een provinciebrede aanpak om de bereikbaarheid te verbeteren. De netwerken voor auto’s, openbaar vervoer en fiets zijn op veel plekken nog gescheiden. Zuid-Holland wil deze verschillende vormen van vervoer beter op elkaar laten aansluiten. Zo ontstaan meer haltes en knooppunten met snelle, frequente en comfortabele verbindingen naar allerlei bestemmingen. De reiziger kan er gemakkelijk overstappen en heeft zo dagelijks meer keuze voor de beste reisoptie.

Hoe meer mensen van een halte gebruik maken, hoe beter de voorzieningen kunnen zijn. Iedere halte moet voldoen aan de basiseisen: een herkenbare haltepaal, een toegankelijke halte met gelijkvloerse instap en ribbeltegels en goede openbare verlichting rond de halte. Veruit de meeste haltes hebben de standaardvoorzieningen zoals een abri, fietsenstalling en digitaal reisinformatiebord. De provincie onderzoekt welke R-net haltes en drukke knooppunten uitgebreide voorzieningen krijgen zoals fietskluizen, een watertappunt, reparatiezuilen voor fietsen of oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Van iedere halte wordt in kaart gebracht wat het huidige en gewenste voorzieningenniveau is. De eerste haltes worden vanaf dit najaar verbeterd. Daarbij wordt voorrang gegeven aan drukkere haltes die op dit moment onvoldoende toegankelijk zijn. De provincie trekt tot 2030 in totaal zes miljoen euro uit om de 375 provinciale haltes op te waarderen. Daarnaast heeft Zuid-Holland een subsidie ter beschikking gesteld die gemeentes stimuleert de toegankelijkheid van hun haltes te verbeteren. Ook kunnen zij gebruik maken van de haltevisie voor hun eigen plan van aanpak.