Categorie├źn

Service

Zwitserse miljoenenboete voor SBM Offshore

Zwitserse miljoenenboete voor SBM Offshore
Nieuws

Zwitserse miljoenenboete voor SBM Offshore

  • Redactie
  • 23-11-2021
  • Nieuws
Zwitserse miljoenenboete voor SBM Offshore

SCHIEDAM - De Zwitserse autoriteiten hebben drie dochters van SBM Offshore een boete opgelegd van in totaal zeven miljoen frank, zo'n 6,7 miljoen euro. Dit omdat het Schiedamse bedrijf te weinig heeft gedaan om het betalen van smeergeld te beteugelen.

Het gaat om een al jaren bekend schandaal. SBM Offshore kwam er in 2012 achter dat medewerkers in onder meer Brazilië zich schuldig hadden gemaakt aan oneerlijke verkooppraktijken. De onderneming zou honderden miljoenen dollars aan commissies hebben betaald aan buitenlandse handelsagenten.

In november vorig jaar liet SBM Offshore al weten dat de Zwitserse autoriteiten een onderzoek naar de gang van zaken waren gestart. Daaruit blijkt nu dat de oliedienstverlener in de periode 2005 tot 2012 te weinig maatregelen heeft genomen om dergelijke betalingen te voorkomen. In Nederland, Brazilië en de Verenigde Staten schikte SBM ook al met justitie vanwege het smeergeld. Daarbij ging het om veel grotere bedragen dan nu in Zwitersland, in totaal honderden miljoenen.

Met de boetebetaling is volgens de manager die gaat over een correct ondernemingsbestuur de kwestie in Zwitserland afgehandeld, waarmee de problemen tot het verleden behoren.