GGD wil 3800 Schiedamse ouders bevragen

05-06-2018 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Dezer dagen ontvangen ruim 3800 Schiedamse ouders van kinderen tot twaalf jaar een uitnodiging om mee te doen aan de Gezondheidsmonitor.

Dat is een onderzoek waarmee GGD Rotterdam-Rijnmond een indruk wil krijgen van de gezondheid van de bevolking in Schiedam en veertien gemeenten in de regio. In het Rijnmondgebied worden 43.000 ouders uitgenodigd mee te doen. De gegevens worden anoniem verwerkt. Het bureau I&O Research ondersteunt de GGD in de uitvoering.

'Hoe gaat het met uw kind?' heten de vragenlijsten die worden verspreid; eentje voor de groep kinderen tot vier jaar en eentje van vier tot twaalf jaar. Vragen gaan over de gezondheid van het kind, maar ook het voedingspatroon, hoe het kind beweegt, hoe het hoort en speelt, de school en de omgeving van het kind: gaat het naar kinderopvang, komt het in ruimtes waar wordt gerookt? In totaal ruim veertig vragen over de jongste kinderen en ruim vijftig over de grotere kinderen. De vragenlijst is ook op de computer in te vullen.

Eerder deed de GGD in de regio vergelijkbaar onderzoek naar volwassenen en ouderen (in 2016) en naar jongeren in de middelbare schoolleeftijd (2015). Uit het laatste onderzoek bleek bijvoorbeeld dat in Schiedam twaalf procent van de jongeren overgewicht heeft, terwijl dat in de regio Rijnmond zeven procent is. En dat vier procent van de jongeren een verhoogd risico heeft op psycho-sociale problemen. En dat negentien procent van de vierde klassers van het voortgezet onderwijs ooit wiet gebruikte.

De resultaten van de onderzoeken van de GGD zijn belangrijke inbreng voor met name gemeenten, bij het bepalen van hun beleid. Omdat de gezondheidsdienst grote waarde hecht aan een grote respons, verloot de dienst prijzen aan deelnemers: Ipads, cadeaubonnen en toegangskaarten voor Blijdorp en Plawijckpark. Speciaal voor Schiedamse deelnemers vallen er ook tien boksclinics met Nouchka Fontijn en tien tafeltennisclinics met Britt Eerland te winnen.

De resultaten van de nieuwe Gezondheidsmonitor worden in het najaar bekendgemaakt.Gerelateerd