Inenten verpleeghuisbewoners vandaag begonnen - 'te laat'

26-01-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – In Frankeland is vandaag begonnen met het vaccineren van de bewoners. Te laat, zo concludeert directeur Ben de Koning.

“Als we in de verpleeghuizen tien dagen eerder hadden kunnen beginnen, was die regionale ellende iedereen bespaard gebleven”, aldus De Koning. Hij spreekt over regionaal, omdat ook in Driemaasstede, onderdeel van de Argos Zorggroep, en bijvoorbeeld ook in Drieën-Huysen Noord en -Zuid in Vlaardingen, onderdeel vande Zonnehuisgroep, veel bewoners de afgelopen tijd het virus hebben opgedaan.

Het inenten in de Frankelandgroep gebeurt alleen aan bewoners in de verpleegzorg. Bewoners van verzorgingshuizen krijgen de prik van hun huisartsen.

Morgen gaat het vaccineren verder in Spaland en Schiewaegh, twee andere verpleeghuizen van Frankeland. In Driemaasstede van Argos begint het inenten vrijdag.

Uitzondering op de inentingen die vandaag in Frankeland zijn gezet is afdeling 3. “Daar gaan we eerst alle bewoners nogmaals testen om te zorgen dat we alleen niet-Coronabesmette bewoners vaccineren”, aldus De Koning. Op afdeling 3 zijn flink wat bewoners besmet. Dat testen gebeurt donderdag. Mensen die nu de infectie hebben worden pas gevaccineerd als ze vier weken Coronavrij zijn, aldus De Koning.

Frankeland kampt met een groot aantal bewoners die Corona hebben opgelopen. Volgens De Koning zijn dat er momenteel 32, verspreid over vier afdelingen. Verder zijn er ook de nodige werknemers besmet. “We gaan er het beste van maken”, aldus De Koning. “De vaccinaties die we overhouden vanwege de besmettingen, gaan we gebruiken om – in goed overleg met hun huisartsen - verzorgingshuisbewoners mee te vaccineren.”

Vrijdag is het de beurt aan Driemaasstede, zo laat een woordvoerster van Argos Zorggroep weten. “Alle bewoners die in Driemaasstede verblijven, onder behandeling zijn van onze verpleeghuisartsen, toestemming hebben gegeven voor vaccinatie en de afgelopen vier weken niet positief getest zijn, gaan we vrijdag vaccineren. Het maakt daarbij niet uit of de woonzorggroep in quarantaine zit of niet.” Zij kondigt aan dat er een ander vaccinatie-moment over een paar weken komt voor de bewoners die nu positief zijn getest.

Deze week worden alle bewoners en medewerkers van Driemaasstede getest op de aanwezigheid van het Coronavirus. “We hebben dat vorige week ook al gedaan op de woonzorggroepen waar eerder besmettingen zijn geconstateerd en we doen dit nu op alle woonzorggroepen. Zo kunnen we besmette bewoners en medewerkers zonder klachten die toch besmet blijken, snel in kaart brengen.” Vorige week bleken 55 bewoners van Driemaasstede besmet.Gerelateerd