Opvanghuis voor kwetsbare moeders en baby's

05-07-2019 Gezond Redactie

Het Babyhuis komt aan de Willem de Zwijgerlaan

SCHIEDAM - Stichting het Babyhuis biedt met vestigingen in Dordrecht en Capelle aan de IJssel opvang aan kwetsbare zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen. De vestiging in Capelle aan den IJssel wordt verplaatst naar Schiedam. 

Op 1 oktober 2019 opent het Babyhuis Schiedam zijn deuren. Daartoe heeft Stichting het Babyhuis een pand gekocht aan de Willem de Zwijgerlaan 17 in Schiedam. Dit pand wordt momenteel verbouwd. Er komen zeven slaapkamers waar moeders met hun pasgeboren kind kunnen verblijven.

Stichting het Babyhuis biedt opvang, behandeling en begeleiding aan (aanstaande) moeders om hen te ondersteunen bij het moederschap. Er wordt gewerkt aan een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind en het uiteindelijke doel is dat zij zelfstandig kunnen wonen in een veilige leefomgeving. "Met deze opvang voorkomt het Babyhuis de vaak onnodige uithuisplaatsing, want er is niets zo schadelijk en traumatisch als het onnodig scheiden van een moeder en haar kind", aldus Stichting het Babyhuis. "Stichting het Babyhuis wil moeders op een laagdrempelige en respectvolle wijze de gelegenheid bieden om – in een vrijwillig of gedwongen kader – de nodige vaardigheden op te doen, zodat zij na verloop van tijd in staat zijn hun kind zelfstandig een verantwoorde toekomst te bieden."

In de vijf jaar dat de stichting bestaat, heeft Het Babyhuis met zijn vestigingen in Dordrecht en Capelle aan den IJssel in totaal 145 moeders en hun baby’s opgevangen, met een slagingspercentage van 92%. Doordat het Babyhuis in Capelle aan den IJssel wordt verplaatst naar Schiedam, zal direct na de opening op 1 oktober de maximale capaciteit in Schiedam worden benut.

​Dankzij een lening van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. kon het pand worden aangekocht. Daarnaast verstrekt het Fonds een donatie voor de verbouwing van het pand. Ook het de Groot Fonds ondersteunt het Babyhuis Schiedam financieel.