Schiedamse 'zorgfraudeur' opgepakt

03-04-2017 Nieuws Redactie

BRUSSEL - De eigenaar van een voormalig Schiedams zorgbureau is op vliegveld Zaventem bij Brussel gearresteerd. De Belgische autoriteiten deden de aanhouding op 16 maart op verzoek van Nederland.

Het gaat om een 36-jarige man die internationaal gesignaleerd stond in verband met een PGB-fraudeonderzoek. De verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in bewaring gesteld.
 
De man was samen met zijn echtgenote in Schiedam bestuurder van een zorgbureau. De Opsporingsdienst van de Inspectie SZW deed in de zomer van 2015 doorzoekingen bij het zorgbureau. De man en zijn echtgenote waren vermoedelijk kort na de aangifte door de zorgverzekeraar begin 2015, naar Turkije vertrokken. Na oproepen voor verhoor hebben zij via hun advocaat laten weten dat zij hier geen gehoor aan zouden gegeven.

Op 16 maart landde de verdachte op de luchthaven Zaventem. Daar is hij door de Belgische autoriteiten aangehouden. Afgelopen dinsdag is hij overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. De 36-jarige man wordt verdacht van omkoping van een medewerker van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen en mensensmokkel in de periode van 2010 tot en met 2015. Door middel van vermoedelijk gefingeerde dienstverbanden bij het zorgkantoor, konden Turkse Nederlanders hun partners naar Nederland halen. Het nadeel door de vermoedelijke fraude van de 36-jarige man en zijn echtgenote wordt geschat op 1.200.000 euro, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken. Dit team is onderdeel van de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Het heeft zijn onderzoek afgerond, aldus het OM, dat bezig is om met de rechtbank een zittingsdatum vast te stellen. Het beraadt zich nog over de vervolging van de vrouwelijke  hoofdverdachte.


Gerelateerd