Midden-Delfland krijgt goede relatie met de steden rondom

20-06-2018 Nieuws Kor Kegel

De Haagse burgemeester Pauline Krikke staat aan de Vlaardingervaart met bestuursleden van de Midden-Delfland Vereniging, te weten Leo Heijdra, Martin Visser en Koos Karssen. Op de achtergrond schipper Wim Warbout. Foto: Annemiek van Adrichem

SCHIEDAM – De Midden-Delfland Dagen begonnen vorig weekend in Schiedam en de eerste stadsbijeenkomst van de Midden-Delfland Vereniging was ook in Schiedam. Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is Midden-Delfland een waardevol polderlandschap dat beschermd moet worden tegen oprukkende verstedelijking. Op de Dag van het Polderlandschap in september spraken meer burgemeesters van omliggende steden uit dat we zuinig moeten zijn op het cultuurhistorische veenweidegebied.  

Daarom was het werkbezoek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke vandaag aan Maasland en Schipluiden een betekenisvolle stap in de relatievorming tussen ‘stad en land’. Want het lijkt vaak alsof Den Haag wat verder van Midden-Delfland afstaat dan Rotterdam. Het is vooral de Rotterdamse regio die Midden-Delfland beschouwt als een soort voortuin, een Central Park-achtig groengebied. In de Haagse regio (met name Rijswijk, Westland, Delft) wordt Midden-Delfland eveneens gewaardeerd omdat het stiltegebied lucht geeft aan de stedeling die behoefte heeft aan ontspanning in een open landschap op loop- en fietsafstand van huis. Maar de Haagse politiek leek altijd wat verder weg en daarom is het een belangrijke zet dat burgemeester Krikke vandaag genoot van de vaartocht met schipper Wim Warbout door de Vlietlanden, het fietstochtje langs de Gaag en het bezoek aan de koeienstal en kaasmakerij van John en Nelly van Winden. Zij maken echte streekproducten als melk, karnemelk, yoghurt en kaas.  

“Ik kom zeker terug”, zei Pauline Krikke na afloop. Voor een boottochtje, voor een cultureel evenement pf voor ontmoeting. Koos Karssen, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, was heel blij met de komst van de Haagse burgemeester. “Voor veel Hagenaars is het een nog te ontdekken gebied”, zegt Koos Karssen, “maar de burgemeester is dé representant van Den Haag.” 
Karssen, oud-burgemeester van Maassluis, gebruikt zijn contacten met zijn vroegere collega’s en andere gemeentebestuurders in de wijde omgeving uitstekend om Midden-Delfland op de politieke agenda van de omringende steden te krijgen. Pauline Krikke is nu een jaar burgemeester van Den Haag en ze vond Midden-Delfland een verademing. Afgelopen weekend was ze voor de Midden-Delfland Dagen verhinderd omdat ze aanwezig moest zijn op Vlaggetjesdag in Scheveningen, maar de inhaalslag van vandaag heeft in feite tot gevolg dat de eensgezindheid over het belang van Midden-Delfland weer iets groter is geworden. 

Schiedam en Den Haag mogen er allebei een ‘voortuin’ mee hebben, het is tegelijk hun gemeenschappelijke binnentuin. En dat geldt net zo goed voor de Rotterdamse regio en de Haagse regio. De Rijnmond en Haaglanden koesteren hun Central Park.