Excelsior'20 behaalt en viert de promotie op veld van Excelsior Maassluis

• Redactie/Schiedammer Online
  • 18-06-2022

Foto door Jan Schrijver

VOETBAL - Excelsior'20 heeft promotie naar de derde klasse zaterdag behaald door in een zinderende wedstrijd in Maassluis met 1-3 te winnen van RVC Celeritas uit Rijswijk. Na de in blessuretijd gescoorde beslissende treffer ontstond een vechtpartij op het pad voor de overdekte tribune.

De promotiewedstrijd RVC Celeritas - Excelsior'20 werd op neutraal terrein gespeeld, te weten op het veld van Excelsior Maassluis. Excelsior'20, vierde geworden in de vierde klasse G, had in de eerste twee rondes van de nacompetitie twee derdeklassers uitgeschakeld. In de finaleronde wachtte vierdeklasser (4E) RVC Celeritas uit Rijswijk, de club uit 1907, de club waar ooit Dick Advocaat met voetballen begon.

De Rijswijkers startten als favoriet en lieten zien een goede ploeg te hebben. Het was echter Excelsior'20 dat in de 11e minuut de score opende. Routinier Mitchell Schrauwers was de doelpuntenmaker. De Hagenaars zetten druk op het Schiedamse doel en dat leverde kansen op. Twee doelpunten werden afgekeurd (eenmaal buitenspel en eenmaal duwen). Een derde opgelegde kans werd geen doelpunt nadat de bal doelman Kem Cecilia raakte en de palen aan weerszijden van het doel. Anderzijds hadden de Schiedammers in de eerste helft kansen laten liggen om de voorsprong te vergroten.

Na de 0-1 ruststand in het voordeel van Excelsior'20, hadden de Schiedammers in het begin van de tweede helft twee dotten van kansen om de marge te verdubbelen. Ook hier stond de paal een keer een goal in de weg. Daarna viel het doelpunt wél aan de andere kant en was het na ongeveer een kwartier in de tweede helft gelijk: 1-1.

Met nog ruim een kwartier te spelen kwam Excelsior'20 opnieuw op voorsprong. Een corner werd teruggelegd op Lorenzo Pierau. Die schoot de bal met een krul fraai in de hoek: 1-2.

Celeritas moest met het wegtikken van de minuten steeds meer risico's nemen. Daarmee werd de snelle voorwaartsen van Excelsior'20 ruimte geboden. De verscheidene kansen om de genadeslag uit te delen, werden onbenut gelaten.

De extra tijd liep al enige minuten, toen een Celeritas-aanvaller binnen de zestienmeterlijnen afgestopt werd. Dat gebeurde reglementair, vond de scheidsrechter, terwijl aan Rijswijkse zijde er anders over werd gedacht. In de nog steeds verder tikkende extra tijd maakte vervolgens Dalton Dabo een einde aan alle onzekerheid door de 1-3 in te tikken na een pass van Dave Roozen.

Wel erg spijtig was het dat de sfeer buiten het veld vervolgens erg grimmig werd en er zelfs van een vechtpartij sprake was op het pad voor de overdekte tribune. Er viel een licht gewonde (hoofdletsel), aldus de agenten. De politie kwam met twee wagens ter plaatse, verwijderde enkele toeschouwers die als onruststoker werden aangemerkt en sommeerde beide teams zo spoedig mogelijk het complex te verlaten en naar Rijswijk respectievelijk Schiedam terug te gaan. De agenten gaven aan dat er inzake het incident geen aangifte was ontvangen.

Excelsior'20 is gepromoveerd naar de derde klasse. Dat betekent volgend jaar mooie derby's met de andere Schiedamse derdeklassers, HBSS, welke club er niet in slaagde via de nacompetitie de tweede klasse te bereiken, en Kethel Spaland, waarbij de zaterdagselectie en de dit jaar kampioen geworden zondagselectie tot één zaterdagselectie worden gesmeed.