Categorieën

Service

Acht Schiedamse levensverhalen op Bevrijdingsdag

Acht Schiedamse levensverhalen op Bevrijdingsdag
Uit

Acht Schiedamse levensverhalen op Bevrijdingsdag

  • Redactie
  • 05-05-2020
  • Uit
Acht Schiedamse levensverhalen op Bevrijdingsdag

Henny Elgers tussen de kinderen van de Singelschool; op de andere foto Loe Koevermans; foto's: Jan Sluijter


SCHIEDAM - Acht Schiedamse ouderen werden vorig jaar rond deze tijd bezocht door enkele tientallen kinderen van de Singelschool. De jonge Schiedammers hoorden hun oudere stadgenoten uit over hun ervaringen in de oorlog.

De Tweede Wereldoorlog. Die staat present in het project ‘Oorlog in mijn Buurt’ waar de kinderen en ouderen meededen. In soms spannende, soms verdrietige maar soms ook grappige en altijd leerzamen gesprekken van soms wel een uur of meer, leerden de kinderen uit de eerste hand van alles over wat oorlog betekent: niet buiten kunnen spelen, maar soms ook wel en dan vluchten naar de schuilkelders als het luchtalarm ging, niet weten wat er met de vriendje, dat Joodse jongetje van drie deuren verderop gebeurde, de angst van ouders, het vluchten voor de hongerwinter, maar soms ook de vrijheid en het avontuur dat de oorlog kinderen soms opleverde. Het kwam allemaal aan bod.

De interviews van de kinderen zijn uitgeschreven tot echte verhalen en gebundeld op de website 'Oorlog in de buurt' (zie hier, flink scrollen naar ongeveer een derde op de pagina). Acht levensverhalen vol ervaring en gelukkig ook wijsheid, opgetekend door de jonge mensen aan het begin van hun weg. Op deze Bevrijdingsdag zeker het lezen meer dan waard.

De deelnemende Schedammers waren Riet Immerzeel-Van Alphen, Loe Koevermans, Mevrouw Ouweling-Feelders, Henny Elgers, meneer Bleijerveld, Cock Krommenhoek,
Siem Rosman en Maarten van Ree,

Foto's en verhalen zijn ook te vinden op de pagina van Stolpersteine Schiedam.