Jacques Tange gaat zijn werken als 'NFT' verkopen

07-06-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM - Jacques Tange slaat een nieuwe weg in en begeeft zich daarmee op het voor velen nog glibberige pad van de non-fungible tokens (NFT’s).

Een NFT is een virtueel eigendomscertificaat, gebaseerd op blockchaintechnologie. Een schilderij bijvoorbeeld kan als NFT worden verkocht, waarmee je als koper eigenaar bent van een digitaal product. Een NFT koop je met cryptogeld, in dit geval ethereum. Je koopt daarmee dus geen print, maar een stukje unieke code in de blockchain (een techniek waarmee computers samen een digitaal grootboek bijhouden). In deze unieke code is vastgelegd wie de eigenaar van de NFT-kunstwerk is.

Voordelen van het aanschaffen van een kunstwerk als NFT zijn volgens Tange de zekerheid dat het om een echt werk in een beperkte oplage gaat en het is overal 'te zien', thuis of op kantoor, op vakantie of voor wie onderweg is. "En ben je een verzamelaar van Jacques’ werken, dan hoef je niet ruim behuisd te zijn." Juridisch blijft het copyright bij de kunstenaar liggen, maar de NFT is wel door te verkopen. "Handelen in virtuele kunst kan een interessante investering zijn; als de waarde van een werk toeneemt, kun je het weer met winst verkopen", aldus de Schiedamse kunstenaar in een aankondiging. Franklin Rodriques van Fedmedia maakte de NFT’s van de kunstwerken van Tange.Gerelateerd