Schiedam krijgt 'concurrentie' van Vlaardingse ijsbaan

26-10-2019 Uit Redactie

SCHIEDAM / VLAARDINGEN - Het lijkt een wat particuliere zorg, met achttien graden op de thermometer, maar de Schiedamse ijsbaan in Winter Village moet het dit jaar waarschijnlijk met aanzienlijk minder Vlaardingse bezoekers doen. Vlaardingen heeft in de kerstperiode onder de noemer Winterterras een eigen ijsbaan.

Het zou natuurlijk ook nog zo kunnen zijn dat schaatsers uit de stad van Liduina kiezen voor de Vlaardingse baan. Of dat het een gezellig door elkaar rijden wordt van Schiedammers, Vlaardingers en wie weet ook nog Rotterdammers en Delftenaren op meerdere banen.

Hooguit dat de echte liefhebbers en de 'early adapters' in den beginne de weg naar Schiedam weten te vinden, omdat de baan in Schiedam al op 30 november opent; die in Vlaardingen is vanaf 13 december te gebruiken. Dicht gaan beide ijsbanen zo tegen half januari.

Tenminste, als alle plannen doorgaan, want in een persbericht houden de organisatoren van het Winterterras nog een slag om de arm. De plannen zijn in een vergevorderd stadium, en de gemeente heeft tachtigduizend euro subsidie toegezegd. "De kunstijsbaan is besteld, aanvragen voor de vergunningen zijn ingediend, en de gemeente heeft aangegeven positief tegenover de plannen te staan", aldus Vivienne Schiks namens de stichting Winterterras. De baan moet komen in het Oranjepark in Vlaardingen-West. De terughoudendheid
is begrijpelijk: de afgelopen twee jaar waren er ook plannen voor een Vlaardingse ijsbaan, maar toen lukte het niet de plannen rond te maken

Desondanks zijn de plannen voor de baan tijdens het komende jaaruiteinde ambitieus. "Het Winterterras wordt voorzien van een horecagelegenheid in gezellige, winterse sferen die apart te bezoeken is. Er komt er een overdekte ijsvloer van 450 m2 en een unieke skateway van 140 meter lang in de openlucht. De ijsbaan is vooral gericht op recreanten en er worden tal van activiteiten georganiseerd voor uiteenlopende doelgroepen", aldus Schiks.

“We zijn het programma op dit moment aan het invullen”, zegt Cees Oosterom, voorzitter van de stichting. “Er komt een Stille Disco, curling-wedstrijden, thema-avonden voor jong en oud, en ook voor oudejaarsavond hebben we iets bijzonders in petto. In de komende weken zullen we meer en meer van het programma bekendmaken.”

Dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente Vlaardingen en het Fonds Schiedam-Vlaardingen krijgen basisscholen uit Vlaardingen gratis toegang tot het Winterterras. Het merendeel van de basisscholen heeft al gereserveerd, aldus het Winterterras. "Ook het Vlaardingse bedrijfsleven omarmt de plannen, een flink aantal ondernemingen heeft zich al gemeld om het Winterterras te ondersteunen."

In Schiedam komt 'als vanouds' een openluchtbaan van 520 vierkante meter. Met een 'pop-uprestaurant'.

De Rotterdamse schaatsbaan was de afgelopen jaren te vinden op de velden van hockeyclub Leonidas, in Rotterdam-Oost, tussen watertoren en Van Brienenoordbrug.Gerelateerd