Schiedam, kunststad van het jaar?

05-10-2018 Uit Redactie


RAAMSDONKVEER - Schiedam dingt mee naar de titel 'Kunststad van het jaar'. Vandaag zijn de tien kandidaten bekendgemaakt die kans maken tot Kunststad van 2019 uit worden uitgeroepen, en Schiedam zit er tussen.

Schiedam moet het - om de titel te winnen - opnemen tegen Amersfoort, Assen, Breda, Eindhoven, Elburg, Gilze en Rijen, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden en Leiden. De verkiezing wordt georganiseerd door door de stichting Kunstweek, ook organisator van de Nationale Kunstweek en de verkiezing 'Kunstenaar van het jaar'.

De nominatie kwam tot stand na een eerste ronde waarin iedereen een stad kon voordragen. 129 Steden en dorpen werden daarbij genoemd en kregen dus stemmen. Opmerkelijk is dat alle kandidaten in de top tien die hieruit naar voren kwam, kleinere plaatsen zijn; Eindhoven is als vijfde stad van het land onder het rijtje de grootste. De stemmen in de eerste ronde werden gecorrigeerd naar inwoneraantal. Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Leiden dongen ook vorig jaar mee naar de titel.

Stichting Kunst Werkt riep in haar netwerk op om een stem uit te brengen. Volgens secretaris Petra van de Ham is de deelname en nominatie van Schiedam eervol en zorgt dit voor extra bekendheid van Schiedam, ook als stad van de kunsten.

In de tweede ronde zullen de genomineerde steden enkele specifieke vragen beantwoorden. Dat zal inzicht geven in de wijze waarop het kunstbeleid door de betreffende gemeenten wordt geconcretiseerd. Een tienkoppige vakjury kiest uiteindelijk, met name op basis van de antwoorden van de gemeenten op de vragen, uit de genomineerde steden de winnaar.

Tijdens de Nationale Kunstweek - van 10 tot 18 november - worden de winnende stad en de steden op nummer twee en drie, geëerd. De Kunststad van het jaar 2019 krijgt op de eerste zondag van de kunstweek een trofee overhandigd, gemaakt door Lidy Ponte.
 
De verkiezing Kunststad van het jaar wil de waarde onderstrepen die beeldende kunst in een samenleving kan spelen en honoreert de gemeenten die deze op een actieve en positieve manier uitdragen. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd. Blaricum is Kunststad 2018.Gerelateerd