Zoals De Gusto is er geen een

31-03-2019 Uit Redactie

Sylvia en Julian in 'de directiekamer: trots en nuchter over realisatie van hun droom (alle foto's bij dit verhaal zijn op 6 maart gemaakt)


SCHIEDAM – Hij heeft al de nodige hotels afgebouwd en ingericht. Holiday Inn aan het Lange Voorhout in Den Haag bijvoorbeeld. Maar de herinrichting van een deel van het pand van het voormalige Hosman Frères, nee, zo'n klus had hij nog nooit.

Het maakt ook wel uit, of je als aannemer optreedt, als dienstverlener die vooral de ideeën van anderen uitvoert, of dat je zelf 'baas' bent. Julian Huis in 't Veld, Juul voor intimi en personeel, maakt samen met zijn vrouw Sylvia een droom waar door in hun 'eigen' Schiedam een bed & breakfast te realiseren, in een van de oudere panden van de stad, op de plek waar de stad ontstond en zijn naam kreeg. Aan de Nieuwe Sluisstraat, pal om de hoek van de Dam.

En een bijzonder pand was het, en is het. De entree heeft niks groots en meeslepends, maar is op een plaatsje, waarvan er waarschijnlijk ooit honderden in Schiedam waren. Van daaruit kan het met een nieuwe trap naar boven, of eerst naar 'de kombuis', de gezamenlijke ruimte waar als het goed is de komende jaren heel veel gasten hun ontbijt zullen eten. Daar tegenaan een ruimte die door Julian is 'ontdekt'. Een kamer die door vorige eigenaren was vergeten, weggemoffeld, ingemetseld. Lijken kwamen er niet uit de kast, maar een opmerkelijke ruimte werd het wel, binnenkort in gebruik voor het ontbijtbuffet. Julian metselde het af met IJsselsteentjes; je waant je in de villa van gravin Aleida vijfhonderd jaar geleden of zo. Dat strookt met wat hem gelukkig maakt: “Iets herstellen wat oud is, maar waar je aan afziet dat het met trots is gemaakt.”

Zo kent het pand – een rijksmonument, allicht – veel markante hoekjes, wanden, uitkijkjes en doorkijkjes. Verrukkelijk zijn de hooggelegen kamers, die uitzien op de 'Minoes-daken' in dit deel van Schiedam. Een blikvanger is de directiekamer, een ruimte met klassieke schouw, ruim uitzicht en plek voor een forse vergadertafel, met en suite een slaapgedeelte. Ideaal voor een werkoverleg gecombineerd met personeelsuitje.

Maar niets was nog af, tijdens de ontmoeting met Sylvia en Julian. Het is dan nog een paar weken tot de geplande openingsdatum van 1 april. Voor een niet-bouwer zag het er op dat moment nog vrij hopeloos uit. Overal nog bouwmaterialen, niets lijkt af, zelfs de trap naar boven moet nog worden geleverd en geplaatst. Maar dat is het voordeel van een ervaren bouwer, die weet wat er in korte tijd kan gebeuren als de planning goed is, die weet wat hij aan zijn mensen heeft. De datum van 1 april zal niet worden gehaald, maar over een week of twee, dan zal de bed & breakfast zijn deuren voor de eerste gasten openen. “Dat komt goed joh.”

De Gusto gaat de bed & breakfast van Sylvia en Julian heten. Met acht kamers, vernoemd naar bouwwerken gemaakt op Schiedams roemruchte werf. Denk aan Pelikaan, Java en Kantoeng. De schepen en andere producten zijn manshoog afgebeeld op in de kamers. Sylvia moet Julian toegeven: die namen zijn toch beter dan de naam De Duiventil die haar te binnen schoot toen zij de eerste keer naar binnen liep en de duiven letterlijk in en uit zag vliegen.

Er is hard gewerkt, maar dat is Sylvia en Julian wel toe te vertrouwen. Het zijn ondernemers, samen bestieren ze twee bouwbedrijven ('t Huis en J&S, ja inderdaad) en ze hebben al ervaring, met een eerste b&b in Zierikzee. Zestig man hebben ze in dienst, en dat maakt het ook mogelijk om een project als De Gusto te doen. In een lange aanlooptijd werd de ombouw tot b&b ook ingezet als bouwplaats om losse uurtjes goed te besteden.

Sylvia werkte in het verleden in de horeca en het hotelwezen en brengt vanuit die ervaring veel praktische zaken in, van grote lijnen tot kleine details. Een chocolaatje op de handdoeken, dat soort werk. De eerste periode gaat zij het meeste werk zelf doen en werkt ze ander personeel in, op termijn zal zij minder tijd steken in de dagdagelijkse gang van zaken in het logement. “Enerzijds lijkt het werk op hobbywerk, maar je moet het niet al te veel idealiseren, het is wel werk.”

Sylvia en Julian hebben hooggespannen verwachtingen van de bezetting van hun b&b. “Je ziet meer en meer toeristen in de stad. We worden hier gewoon de nieuwe Jordaan”, grapt Julian. Maar de ondernemers denken ook interessant te zijn voor zakelijke overnachters. Zij die met een groep een leuke en goede verblijfs- en overnachtingsplek zoeken, maar ook mensen die een of meer dagen voor hun werk in Schiedam moeten zijn en willen overnachten. Gasten doorverwijzen naar een hotel in Rotterdam, dat moet Schiedammers nu echt verboden worden, vinden Juul en Sylvia. Het is ook een beetje een doel van hun b&b: laten zien hoe mooi Schiedam is.

De Gusto moet ook een beetje van de stad worden, vinden de twee. “Sowieso moeten we af van het idee dat in Schiedam toch nooit wat lukt.” Mede daarom zijn zij behalve met bouwen en inrichten ook druk met allerlei contacten in Schiedam. Het I-punt natuurlijk, maar ook restaurants en partijen die Goodiebags maken waar een kaartje van De Gusto in kan. “De Bonte Koe is natuurlijk ook een fijne partner om er bij te hebben, maar er zijn er genoeg te bedenken.” Sylvia hecht ook aan het lokaal inkopen van producten, dus zo komen de bedden van Coppens, komt de vloerbedekking van De Bron.

En dat alles samen maakt b&b De Gusto. Binnenkort te boeken voor een nachtje in Schiedam. Maar eerst zullen binnenkort de vrienden en bekenden proefslapen. “Je wilt toch de kleine dingetjes die er vast nog zijn, eruit halen”, aldus Sylvia. Ook al waakt ze voor te veel pretenties: “Het moet gewoon ook iets gezelligs, iets huiselijks hebben.” Misschien dat er in iedere kamer nog een boekje komt, met een verhaal over de geschiedenis achter de naam. Maar De Gusto moet toch vooral zijn was het is: – “Niet van de bank, maar van ons” – een bed & breakfast. Een goed bed, schoon, met een lekker ontbijt.”

Bekijk de foto's