Belgische koper voor Hema gevonden

09-05-2018 Winkelen Redactie

 
AMSTERDAM - De Belgische investeringsmaatschappij Core Equity koopt winkelbedrijf Hema. Dat heeft het Financieel Dagblad bevestigd gekregen.

Volgens de bron van de zakenkrant betaalt Core Equity circa 1 miljard euro voor de Hema-winkels. Dit is inclusief schulden. Er zou een akkoord op hoofdlijnen zijn tussen de verkopende partijen en de Belgische investeerder. De verkoop moet nog worden beklonken.

Hema, met een vestiging in de Nieuwe Passage, staat al lang te koop. Eigenaar Lion Capital sprak eerder met twee bieders, het Britse Clayton Dubilier & Rice en een consortium van het Nederlandse Gilde en Alpinvest, maar bereikte geen akkoord.

Core Equity is als participatiemaatschappij een onbekende. Het bedrijf werd vorig jaar opgericht, hoofdzakelijk door een groep ex-medewerkers van de Amerikaanse investeerder Bain Capital. Hema zou pas het tweede bedrijf dat door Core Equity wordt overgenomen.

Een bron zegt dat de investeringsmaatschappij zich richt op de zwaardere klussen, bedrijven waar flink ingegrepen moet worden. Dat is ook iets waar Bain om bekend staat. Core Equity laat zich wel voorstaan op een langere investeringshorizon dan gebruikelijk. Het is de bedoeling om bedrijven pas na zeven tot vijftien jaar door te verkopen.

Lion Capital heeft Hema ruim tien jaar in handen, veel langer dan de bedoeling was. De Britse investeerder telde in 2007 € 1,1 mrd voor de winkelketen neer, en deed eerder al twee vergeefse pogingen om van Hema af te komen.

Hema is tijdens de crisis door een diep dal gegaan. Lion Capital had het bedrijf na de overname opgezadeld met een forse schuldenlast. Toen de economische malaise inzette, werd dat een molensteen om de nek van Hema, dat diep in de rode cijfers dook. Daardoor werd het bedrijf onverkoopbaar.

Na vier jaar van verliezen raakte de Hema afgelopen herfst voor het eerst weer in de plus. Over 2017 werd nog een negatief resultaat van ruim dertig miljoen euro geboekt, maar in de laatste drie maanden van het jaar resteerde een plus van zes miljoen onder de streep. De omzet van Hema steeg in 2017 naar recordhoogte. Het concern verkocht in totaal voor meer dan 1,2 miljard euro aan producten, een toename van 3,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Die groei is vooral te danken aan het buitenland: in de Nederlandse winkels werd nauwelijks meer verkocht. Daar heeft Hema zo'n 125 vestigingen, het leeuwendeel in België. Bij het concern werken ruim tienduizend mensen.

Gerelateerd