Gratis ov zes maanden verlengd

24-01-2018 Wonen Redactie

Foto: Autobussen blogspot


SCHIEDAM - Het gratis reizen in het openbaar vervoer voor mensen met een laag inkomen, wordt voortgezet, in ieder geval tot 1 oktober.

Wethouder Marcel Houtkamp maakte gisteravond in de raadscommissie bekend dat hij met wethouders Mario Stam bij de RET overeenstemming daarover hebben bereikt.

Het gratis ov voor minima werd in juli 2015 ingevoerd en bleek de afgelopen jaren succesvol. In oktober afgelopen jaar bleek dat er tot dan ruim 6100 Schiedammers gebruik hadden gemaakt van de regeling, waar op vijfduizend was gerekend. Het aantal reizen was bijna drie keer zo hoog als verwacht. De afspraken met de RET hebben echter ook een einddatum: 1 april dit jaar.

Idee van het stadsbestuur is dat het nieuwe college van burgemeester & wethouders na de verkiezingen aan het werk gaat, nieuwe afspraken voor de lange termijn moet gaan maken met het Rotterdamse ov-bedrijf. Die de nieuwe gemeenteraad moet goedkeuren. Omdat dat college nog niet voor april zal zijn gevormd, is een tijdelijke overbrugging nodig.

Die kost 399.000 euro, stelde Houtkamp gisteren, voor zes maanden, dus 66.500 euro per maand. Daarmee wordt het 'gratis' ov duurder voor de gemeente dan onder de huidige afspraken, zo stelde de wethouder. "We komen ongeveer halverwege uit." Tussen het bestaande tarief en de kosten waarmee wordt gerekend als de afspraken worden verlengd. Eerdere berichten spraken over een bedrag van 1,5 miljoen euro voor bijna drie jaar, wat neerkomt op ruim 45.000 euro per maand. Toentertijd werd een aanneemsom afgesproken, een vaste prijs voor de looptijd van de afspraken tot 1 april. Door het succes van de regeling paken deze dus goed en goedkoop uit voor Schiedam, reden voor de prijsverhoging nu. Ook is er sprake van kostprijsverhogingen voor de RET, bijvoorbeeld door gestegen lonen.

In de periode april tot en met september is het niet mogelijk om deel te gaan nemen aan het gratis ov.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date