Huren in Schiedam vliegen de pan uit

24-04-2019 Wonen Redactie


SCHIEDAM – De huren in Schiedam vliegen de pan uit. Woningwebsite Pararius schat de huurstijging in de eerste drie maanden van dit jaar, ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018, op 11,2 procent. In vergelijking met een jaar geleden is het huren van een huis in de stad nu 18,3 procent duurder.

Bijna nergens in Nederland stijgen de huren harder dan in Schiedam. Daarbij aangetekend dat de woningbemiddelaar zich baseert op huren die voor het eerst zijn aangegaan, dus de prijs die een huurder betaalt als hij in een woning trekt.

De Schiedamse gemiddelde huurprijs per vierkante meter in het eerste kwartaal van dit jaar wordt door Pararius ingeschaald op 13,73 euro. Drie maanden eerder was dat nog 12,35 euro. In het eerste kwartaal van 2018 lag de gemiddelde huur op 11,61 euro per m2. Uit de cijfers blijkt dat de prijsstijging versnelt.

De prijsstijgingen in Schiedam zijn ook veel forser dan gemiddeld in Nederland. Volgens de woningbemiddelaar komt de huurstijging op jaarbasis landelijk uit op 4,9 procent.

De huizen in Schiedam worden duurder (of het nu koop of huur betreft) omdat er in Rotterdam naar verhouding steeds moeilijker een woning is te vinden, zo geeft ook Pararius aan. Opmerkelijk dus dat de prijsstijgingen in Schiedam ook veel groter zijn dan in Rotterdam. Daar was de vierkante meterprijs in het eerste kwartaal van 2018 vijftien euro, in het vierde kwartaal, 15,76 euro en in het eerste kwartaal 16,29, aldus de website. Dat betekent een prijsstijging op jaarbasis van 8,6 procent en van kwartaal op kwartaal van 3,4 procent. Daarmee zijn de huren in Schiedam zo'n drie keer harder gestegen dan in Rotterdam.

Pararius: “Het aantal inwoners van Nederlandse steden groeit hard. De bevolkingsgroei was, in verhouding tot het aantal inwoners, het sterkst in kleinere gemeenten in de buurt van deze grote steden.”

Wie goedkoop wil huren moet naar Friesland, de enige Nederlandse provincie met een vierkantemeterprijs onder de tien euro. De huurprijzen daalden hier zelfs met 3,9 procent naar € 9,32 per vierkante meter per maand. In Overijssel betaalt een huurder gemiddeld € 10,97.

De landelijke prijsstijging lijkt sinds vorig kwartaal af te zwakken, aldus Pararius: toen steeg de huurprijs voor het eerst in drieënhalf jaar met minder dan vijf procent. Die trend zet door. Nieuwe huurders betaalden per vierkante meter gemiddeld € 16,33 per maand, een bedrag dat nog altijd behoorlijk hoger ligt dan in Schiedam.Gerelateerd