Nieuwbouw in Nieuwland

03-10-2021 Wonen Han van der Horst


COLUMN - Het was een beetje feest bij mij in de buurt en wethouder Antoinette Laan luisterde de vreugde met haar hoge aanwezigheid op. Langs het middengedeelte van de Parkweg in Nieuwland is begonnen met de bouw van 238 woningen. Het zal nog wel een paar jaar duren voor de laatste is betrokken. 

Op Schiedam24 konden we lezen dat men om te beginnen het beton stort voor de bouw van 37 appartementen. Er zullen ook de nodige eengezinswoningen worden gebouwd. Grootste kopers zijn Woonplus en de belegger Newomij.

Dat is goed nieuws in deze tijd van verschrikkelijke woningnood die niet onderdoet voor de huizencrisis van na de oorlog. 

Toch?

Tot je beseft dat de nieuwbouw niet verrijst op maagdelijke grond. Om 238 woningen terug te kunnen bouwen, moesten er 304 verdwijnen. Daarmee komt Nieuwland op verlies te staan. De nieuwbouw is lang niet alleen voor mensen met een smalle beurs bedoeld. Dat was met de afgebroken flatjes wel het geval. Woonplus heeft het over verouderde woningen maar verouderde woningen zijn onder de huidige omstandigheden beter dan helemaal niets. Bovendien zijn ze jonger dan mijn complex (uit 1958) dat aan het begin van de jaren negentig netjes is gerenoveerd. Er werd ook nog een verdieping bovenop gebouwd.

Het waren flats van rond 1960, die moesten verdwijnen. De isolatie liet te wensen over. In sommige woningen zat ongetwijfeld nog het oorspronkelijke lavet met daarboven een warmwaterkraan en een douche. Toch denk ik dat velen die al jaren wachten op een woning, een moord zouden doen voor zo’n oud flatje. En je kunt mij niet wijsmaken dat renovatie voor deze woningen geen zin had. 

Het is meer dat zeker op woongebied gewone mensen met een smalle beurs de pleuris kunnen krijgen in Schiedam.Gerelateerd