Omwonenden vliegveld klagen over inspraak

24-09-2021 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De inspraakprocedure over de toekomst van de Rotterdamse luchthaven is niet in de haak. Dat stellen de omwonenden van het vliegveld, verenigd in het Bewonersgroep tegen Vliegtuigoverlast (BTV).

Zij hebben een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman en bij de betrokken overheden (ministerie, provincie en gemeenten). Daarbij vragen ze de overheden om het participatietraject te schorsen en/of op te schorten.

De vereniging vindt dat de inspraak stuurt in de richting van uitbreiding van de luchtvaart op het vliegveld. De mening van de BTV wordt verzwegen en deelname van de BTV aan de inspraakprocedure wordt tegengewerkt, aldus de bewonersgroep.

Die stoort zich aan een recent zogenaamd 'factfinding rapport', waarin de mening van de BTV wordt doodgezwegen en de indruk wordt gewekt dat alle insprekende partijen het met dit rapport eens zijn. Dit rapport wordt gebruikt als input voor de verdere procedure.

De vereniging eist een rectificatie van het rapport en heeft de overheden dringend verzocht de inspraakprocedure op te schorten totdat het geschil over het rapport is opgelost.

De BTV vindt een luchthaven omgeven door woonwijken niet meer van deze tijd; het vliegverkeer zou moeten worden verplaatst. "De locatie biedt ruimte aan alternatieve invulling, zoals een centraal park, waterberging en woningbouw. Deze alternatieven blijken voor de luchthaven tijdens de inspraakprocedure onbespreekbaar, zelfs een breekpunt", aldus de groep.


Gerelateerd