Paasbest in Schiedam-West

04-04-2021 Wonen Redactie


COMMENTAAR - Schiedam-West op zijn paasbest: zaterdag aan het eind van de middag. Terwijl de mannen en vrouwen van Irado aan hun Pasen willen beginnen, zien de Gordonstraat en de Mariastraat eruit zoals op de foto's getoond.

Wie doen dit nou? En wat gaat er dan in een hoofd om? Pleur maar neer, ben ik er van af, kan een ander er lekker tegenaan kijken, of tegen de door de meeuwen opengepikte zakken, waarvan de inhoud dat door de straten waait, gezellig, kan de buurvrouw er zich aan ergeren, dat gun ik haar wel en het zal de kinderen van verderop leren om met hun fietsjes over straat te gaan, mijn pestzooi, laat ze maar ergens anders fietsen, totdat mijn afval in de bosjes en het water gewaaid is, kan het daar tenminste 25 jaar liggen vergaan, misschien dat de ratten zich er ook vol aan eten, hebben die het ook moeilijk, en zo niet, dan na mij de zondvloed. Want ze zijn toch wel zo gek mijn pestzooi op te ruimen, stelletje burgertrutten!

Of zoiets.

Of gaat er gewoon niets door zo'n hoofd heen, gewoon, omdat het kan?

Irado en andere mensen die het afvalbeleid van Schiedam moeten vormgeven staan keer op keer voor de vraag: hou je tegen veel moeite en hoge kosten (belasting!) de stad schoon - als je genoeg mensen weet te vinden die gek genoeg zijn om dat steeds maar te blijven doen. Zodoende de onbezorgde, onnadenkende, asociale stadgenoten te belonen voor hun harteloze gedrag? Of kies je voor het koekje van eigen deeg: laat de mensen maar in hun eigen vuil stikken! Scheelt werk, en misschien dat buurtgenoten (er zijn meer en meer mensen die al wandelend andermans vuil opruimen) de asocialen wel op hun gedrag aanspreken. Alhoewel, ik weet niet hoe het met u is, maar ik zie eigenlijk nooit iemand zijn vulniszak naast de container plaatsen - gebeurt dat 's nachts of zo? Een duivels dllemma.

Dus, laten we die beleidsmakers gewoon voor zijn. Mocht u zelf tot de asocialen behoren: gebruik je verstand en hart nou eens, loop een container verder, vraag een pasje aan, neem je zooi mee terug naar huis als je het echt niet kwijt kunt - tenslotte is ook Irado feilbaar. Denk om een ander. Moch u zich net als wij doodergeren aan die troep: heb de moed iemand aan te spreken waarvan u ziet of weet dat die makkelijk een zak naast de container zet. Hou vol met melden via de Buiten Beterapp en ruim desnoods zelf iets op, ongezien op maandagmorgen, of als buurtactiviteit. Er zit niets anders op, vrezen wij.

Als dat allebei gebeurt: moet je zien. Wordt iedereen blij van, knapt de buurt van op, en de sfeer dito. Daar kan geen paasei tegenop.

Bekijk de foto'sGerelateerd