Categorieën

Service

Schiedamse huizenmarkt blijft oververhit

Schiedamse huizenmarkt blijft oververhit
Wonen

Schiedamse huizenmarkt blijft oververhit

  • Redactie
  • 23-08-2021
  • Wonen
Schiedamse huizenmarkt blijft oververhit

SCHIEDAM - De huizenmarkt, ook de Schiedamse, blijft oververhit. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die meldt dat bestaande koopwoningen in juli voor bedragen in andere handen overgingen die gemiddeld 16,3 procent hoger lagen dan een jaar eerder. 

In Schiedam waren woningen in het tweede kwartaal 21,3 procent duurder dan in 2020, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Volgens het CBS gaat het in Nederland om de grootste prijsstijging na oktober 2000. Toen werden koopwoningen ook 16,3 procent duurder. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. 

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen in Nederland een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in juli 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 74 procent hoger.

In Schiedam gingen de prijsstijgingen nog harder. Hier in de stad volstond vier jaar om tot een dergelijke prijsstijging te komen. Volgens cijfers van de NVM ging in het tweede kwartaal een woning in Schiedam voor gemiddeld 303.300 euro over naar een nieuwe eigenaar. In dezelfde periode in 2017 was dat nog 171.600.

Met name appartementen stegen de afgelopen jaren hard in prijs in Schiedam: van 124.500 tot 238.700 euro in vier jaar, een prijsstijging van ruim negentig procent. Opmerkelijk genoeg stegen vrijstaande woningen in die periode met zo’n anderhalf procent in verkoopwaarde, maar dat cijfer is toe te schrijven aan het beperkte aantal vrijstaande woningen in de stad: er werden er afgelopen kwartaal twee van verkocht. Dat maakt de gevoeligheid voor incidentele uitschieters groot. “We gaan ervan uit dat als er 25 woningen in een categorie per kwartaal worden verkocht, we een representatief aantal hebben”, aldus Rob Wassenaar, makelaar te Schiedam en sinds enige tijd ook landelijk bestuurder van de NVM.

Volgens Wassenaar, lopen de NVM-cijfers iets voor op die van het CBS. “Wij registreren de prijs als de koop wordt gesloten, het CBS gebruikt cijfers van het kadaster. De overdracht van een woning loopt natuurlijk achter bij de verkoop.” Daarom is te verwachten dat de stijging in de CBS-cijfers ook in het derde kwartaal aanhoudt.

Tussenwoningen stegen in Schiedam volgens de NVM-cijfers - die zo’n 75 tot tachtig procent van de verkochte woningen omvatten - afgelopen jaar met 18,4 procent in waarde, hoekwoningen met 34,6 procent (maar die categorie haalt de 25 verkopen niet), en twee-onder-één-kappers met 15,3 procent. Daarvan werden er in de drie voorjaarsmaanden in Schiedam maar negen verkocht.

In juli kreeg een woning in Nederland voor gemiddeld dik 395 duizend euro een nieuwe eigenaar. Dat is dus nog altijd flink meer dan de gemiddelde kosten van een Schiedamse woning.

Al met al is er volgens Wassenaar sprake van een overspannen woningmarkt. “We zetten van de week een woning op de grens met Rotterdam, in een zijstraat van de Franselaan, om half twee te koop. Om half vier hebben we de verkoop weer gesloten, omdat we toen drie dagen met bezoekers hadden vastgelegd, met zestig geïnteresseerden.” Dat staat eind deze week te gebeuren. “De krapte-indicator hangt rond de één. Dat betekent dat voor iedere potentiële woningkoper er één woning beschikbaar is. Wat jaren geleden lag dit cijfer rond de zestig.” 

Zijn vakmanschap als makelaar zit hem dan momenteel ook vooral in het winnen van klanten die hem in de arm nemen om hun woning te verkopen. “Alhoewel ook steeds meer mensen een aankoopmakelaar in de arm nemen, juist omdat de markt zo moeilijk is en je er snel bij moet zijn.” Volgens Wassenaar schakelt ongeveer een derde van de kopers een makelaar in, ‘ook al scheelt dat een beetje per regio’.

De cijfers laten zien dat er in april, mei en juni in Schiedam 177 woningen zijn verkocht, waarvan 108 appartementen. Een jaar geleden waren dat er in dezelfde periode in totaal 168, maar vier jaar geleden werden er in het voorjaar nog 254 huizen in Schiedam verkocht. Waar makelaars dus in bonus verkeren omdat ze steeds duurdere huizen verkopen, verkopen ze minder huizen. Bovendien, aldus Wassenaar beconcurreren makelaars elkaar ook, juist om de woningen te mogen verkopen. Daarom vertonen de courtagetarieven al enige tijd een flink dalende tendens.

Om de krapte op de huizenmarkt te beteugelen buigt onder meer regering en parlement zich over mogelijke nieuwe maatregelen, waarvoor ze ook de NVM en Wassenaar om een oordeel vragen. “De politiek wil de woningmarkt transparanter. De NVM biedt al mogelijkheden voor online bieden, bij wijze van experiment in sommige regio’s. Maar dat heeft als effect ook weer een prijsopdrijvend effect - want als je van plan bent vier ton te bieden en je ziet de prijs stokken op 405.000 euro, dan ben je snel geneigd 406 te bieden.” En is dus ook niet het ei van Columbus. Wat dat betreft blijft het NVM-credo bouwen-bouwen-bouwen toch wat het beste lijkt om de krapte te lijf te gaan, aldus Wassenaar. Want het blijft toch een raar gegeven dat - om een voorbeeld te geven - op een woning aan de Westerkade een kwart van de geïnteresseerden uit Rotterdam kwam - tegen 36 procent uit Schiedam. “We verkochten recent woningen in de Tuinlaan, de Louise Colignystraat en de Stadhouderslaan die alle drie naar Rotterdammers gingen.” Zij realiseren zich ook dat ze in Schiedam al gauw een ton of anderhalf goedkoper uit zijn dan in ‘eigen’ stad.